Iz tiska je izašla nova knjiga Marijane Dragičević koju je posvetila nedavno rođenom sinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz tiska je izašla nova knjiga bjelovarske spisateljice, ujedno i kustosice u bjelovarskom Gradskom muzeju, Marijane Dragičević. „Marej u Jezogradu“ njezina je treća knjiga, prva dječja, a autorica kaže kako je s velikim veseljem radila njoj. Inspirirana brojnim dječjim knjigama koje je pročitala, i sama je odlučila napisati knjigu posvećenu upravo svome sinu.

–  Knjiga je za djecu od 8 do 12 godina, a kako bih postigla onu edukativnu notu koja mi je bila na pameti, odlučila sam se posavjetovati i s jednom stručnom osobom. To je psihologinja  Adrijana Hnojčik iz Obiteljskog centra Bjelovar koja mi je dala neke smjernice. Misao vodilja je zapravo naći način na koji se dijete može suočiti sa svojim strahovima – kaže Marijana.

Dodaje kako je svoje djelo, prije slanja izdavaču, procijenio poseban stručni sud.

– Mia Mišir, Grgur Posavac i Filip Fijuk bili su dječji stručni žiri koji je dao svoju prosudbu, a najvažnije je to da im se knjiga svidjela. Jer meni je pak bilo važno vidjeti jesam li na dobrom tragu, i hoće li se knjiga uopće svidjeti tom uzrastu. Doduše, test ne bi bio test da knjigu na čitanje nisam poslala i Goranu Tribusonu – kaže Marijana kroz smijeh.

Što se radnje tiče, Marej je osmogodišnji dječak koji ispod svog kreveta, gdje ima ogromnu ladicu, čuje kucanje. Ode u ladicu kako bi provjerio što se događa, no ulazak u nju vodi ga na jedno sasvim drugačije mjesto, totalno neočekivano, a to je Jezograd. Tamo ga dočeka afrički tvor Ugo. Kako bi se vratili natrag u stvarni svijet potrebno je nadmudriti vladara Jezograda, a  to će pak učiniti tako da nadvladaju različite strahove. Npr., Ugo se boji parfema, a Marej se boji liječnika i igala, budući da mora na operaciju krajnika.

– Ilustracije u knjizi su jako, jako važan dio knjige i zaista su sjajne. Za njih je zaslužan Zoran Tokić, moj kolega restaurator iz Muzeja. Jako je lijepo raditi s njim i svaki put kad bi mi poslao neku ilustraciju uvijek bih pomislila, wow, to sam baš tako i zamislila – kaže Marijana.

Promocija „Mareja u Jezogradu“ bit će održana 4. prosinca u Inkubatoru ideja, kao svojevrsni preuranjeni poklon za svetog Nikolu i Božić, a Marijana će svoju knjigu promovirati i po školama.

-No, zbog aktualne epidemiološke situacije treba vidjeti kako će sve razvijati, a tek onda odrediti točne datume i lokacije promoviranja knjige. Važno je i spomenuti da će klinci uz svaki primjerak knjige dobiti i svjetleće naljepnice koje će im osvijetliti sobu kad budu čitali o strašnom Jezogradu – dodaje Marijana.

Svi oni koji žele doći do knjige mogu se javiti direktno Marijani Dragičević putem Facebooka ili pak posjetiti bjelovarsku knjižaru Knjigica.

Knjiga je dostupna i u bjelovarskoj knjižnici, a uskoro će se moći naći i u ostatku Hrvatske.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!