Hrebak: Biramo između neugodnog i katastrofe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kažnjavanje treba biti posljednje rješenje. Birajući između COVID potvrda i kolapsa cijelog zdravstvenog sustava, bez obzira na to što sam uvijek protiv bilo kakvih oblika potvrda, u ovome trenutku smo u dilemi da moramo birati između neugodnog i katastrofalnog. COVID potvrde su neugodno rješenje, ali imamo isto tako i katastrofalno rješenje – kolaps cijelog bolničkog sustava, kazao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik gostujući u emisiji Otvoreno Hrvatske televizije.

– Dobio sam informaciju da su mnoge bolnice na 90 posto, da su COVID odjeli popunjeni, pa su se počela zauzimati mjesta na kojima bi trebali biti pacijenti s drugim bolestima. Kada pričamo o slobodi, volio bih da svi koji govore o tome, znaju da uz slobodu dolazi i odgovornost. Osim toga, volio bih da isti ti govore tako i o slobodi za istospolne parove, o slobodi manjina, o slobodi govora. Moramo imati jedan balans između zdravlja građana i zdravlja gospodarstva, koje sigurno više neće izdržati još jedan “lockdown”, dodaje.

Saborski zastupnici imaju posebnu odgovornost, jer trebaju i politički djelovati, a ne samo kritizirati, kazala je Marija Selak Raspudić. Zato su, kaže, odlučili potaknuti referendum kako bi vidjeli što građani misle ne samo o COVID potvrdama, nego i o radu Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. 

– Odluka koja je donesena nije u skladu sa zakonom, rekla je.

U emisiji su sudjelovali i Rajko Ostojić, saborski zastupnik (Klub zastupnika Socijaldemokrati), Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i Stephen Nikola Bartulica, saborski zastupnik (Domovinski pokret).

U završnoj riječi Ostojić je ponovno pozvao na cijepljenje, a Bartulica je kazao da je hrvatski narod i u bitno težim okolnostima bio na visini zadatka te da se ništa neće postići ako se ukori građane. Hrebak smatra da su građani siti političkih prepucavanja, da treba pristupiti rješenjima i vjerovati znanosti. Selak Raspudić tvrdi da uvođenje COVID potvrda nije epidemiološka mjera već selektivna politička odluka. Pozvala je građane, koji su nezadovoljni radom Stožera, da se pridruže u referendumu. Bačić je kazao kako se nada da će građani znati iskoristiti ono što im znanost pruža, odnosno cijepljenje, kako bi mogli nastaviti živjeti te dodao da kroz ovu krizu trebamo proći sa što manje zdravstvenih, ali i ekonomskih posljedica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!