Što sada kada svinje više ne mogu prodavati na OIB?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sezona svinjokolje je tu, a iako je to jedno od rijetkih razdoblja kada prodaja malo živne, svinjogojci ovog puta i nemaju razloga za veselje. Više naime ne mogu svoja grla prodavati na OIB. Prodavanje na OIB znači da je do prije nekoliko mjeseci svaki građanin mogao doći kod registriranog svinjogojca i uz predočenje OIB-a kupiti svinju. Građanin se tako opskrbio domaćim mesom, uzgajivač prodao grlo i novac dobio odmah. No, od sada svaka takva prodaja, pa makar i jednog odojka ili jednog bekona mora ići preko registrirane klaonice. Tako je navodno rekla Europa. Nije Europa nego mi, smatra laminački svinjogojac Ivo Forjan. Kako nam EU može biti kriva kada je praksa u Austriji i Njemačkoj, kaže, drugačija.

-Tamo je sve dozvoljeno, mogu imati klaonicu u vlastitom dvorištu i plasirati i prodati svoj proizvod – navodi Forjan.

Zabranom dosadašnjeg modela prodaje su se na udaru najviše našli mali uzgajivači koji su računali upravo na takav plasman. I ne bi ni novi model bio toliki problem kada bi bilo dovoljno klaonica, ali ih nema, a kako to izgleda u praksi na svom primjeru dočarava predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Goran Jančo.

Foto: Facebook OPG Jančo

-Meni je najbliža klaonica 44 kilometra. To znači da ja moram odvesti živu svinju tamo, vratiti se, svinja se tamo zakolje, ja se opet moram s gospodarstva vratiti tamo po polutke i vratiti se – opisuje Jančo.

Tu se gubi isplativost, a osim svinjogojaca na gubitku su i građani. Kako će oni sada kupiti prase, pita Forjan.

-Što će, imati OPG da bi kupili jednog tovljenika za svoje potrebe, pa to je smiješno?! Što će sada oni koji ne žive na selu ili žive na selu, ali se ne bave poljoprivredom otvarati OPG zbog toga – ljuti se laminački svinjogojac.

Ljuti se laminački svinjogojac. Ljut je i Jančo jer će se, pribojava se, dio uzgajivača okrenuti ilegali.

-Sada smo stjerani u kut i bojim se da će promet svinja biti u nekoj sivoj, da ne kažem crnoj zoni – upozorava predsjednik svinjogojskog saveza.

U toj će zoni, strahuju uzgajivači, neki jednostavno odustati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!