Nismo svi isti, nismo svi uzimali županijski novac na naknade!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Siniša Glavaš, bivši koalicijski partner Damira Bajsa i novi predsjednik županijske podružnice Strane umirovljenika, ovih je dana pozvao novu županijsku vlast da preispita način na koji su se do sada dodjeljivala proračunska sredstva umirovljeničkim udrugama. Naime, za vrijeme dva posljednja Bajsova mandata izdvajanja na godišnjoj razini skočila su sa 17 tisuća na 1,2 milijuna kuna, a Glavaš tvrdi kako je veći dio novca koji su udruge dobile isplaćivan za naknade predsjednicima i tajnicima udruga, a ne za projekte koje su udruge prijavljivale Županiji.

Za komentar smo priupitali Željka Helda, predsjednika županijske Matice umirovljenika, koji je ujedno i predsjednik gradske Matice u Grubišnom Polju.

-Ne mogu ništa govoriti za druge, ali ja sigurno nisam uzimao nikakvu naknadu, ni za vođenje grubišnopoljske Matice, a vjerojatno sam i jedini predsjednik županijske Matice u Hrvatskoj koji ne prima naknadu. Nekoliko puta sam si ispisao putni nalog, ali to kad je stvarno bilo nužno – govori nam Held koji nije bio pretjerano raspoložen za komentiranje Glavaševih izjava.

Da u 12 godina vođenja velikogrđevačke Matice nije primila ni kunu naknade tvrdi tamošnja bivša predsjednica Marija Kalenik.

-Sva sredstva koja smo dobivali od Županije trošili smo namjenski, osim prošle godine kada zbog covid-krize nismo mogli na izlete pa smo za 15 tisuća kuna članovima kupili kućanske potrepštine – kaže Kalenik, dodajući kako naknadu ne prima niti njezin nasljednik Josip Kolar.

Bivši predsjednik bjelovarske Matice umirovljenika Josip Crnogaj pak priznaje kako je primao naknadu, baš kao i tajnik udruge, sadašnji predsjednik Ivan Tomić.

-Jesmo, ta je naknada za svakoga iznosila 700 kuna. Istina je i da su umirovljenici morali sami participirati za pojedine izlete i slične aktivnosti, ali samo onda kad dobivena sredstva nisu bila dostatna za pokrivanje svih troškova. Recimo, ako dobijete za izlete 4 tisuće kuna, a samo jedan izlet u toplice s ručkom košta 3.900 kuna, idući izlet umirovljenici moraju sami platiti – tumači Crnogaj.

Da kao predsjednica čazmanske Udruge umirovljenika prima naknadu potvrdila nam je i Ivanka Bukovac.

-Kod nas je godinama pravilo da predsjednik ima pravo na naknadu od 500 kuna, baš kao i blagajnik udruge. Osim toga, ne koristim nikakvu drugu naknadu, kao što su dnevnice, putni troškovi i slično – kazala nam je Bukovac, dodajući kako su sva sredstva koja su dobili iz županijskog proračuna strogo namjenski potrošena.

Inače, na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluju ukupno 24 umirovljeničke udruge u kojima je, po svemu sudeći, praksa oko honoriranja čelnih ljudi, različita. S obzirom da ne postoji jedinstveni pravilnik kojim bi bilo uređeno to pitanje, u dodjeli honorara, po svemu sudeći, nema ništa sporno. A hoće li biti preispitivanja načina na koji su se trošila sredstva iz županijskog proračuna, kako je sugerirao Glavaš, ovisi o novom županijskom vodstvu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!