Je li županijska ustanova jedan posao iz državnog proračuna naplatila čak tri puta?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Među brojnim primjedbama koje su članovi novog Upravnog vijeća Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije (JURA) na posljednje dvije sjednice imali na dosadašnje poslovanje te županijske ustanove jest i značajan rast troškova za intelektualne usluge. Članica Vijeća Danica Cetin Pajer na prvoj je sjednici upozorila na činjenicu kako su rashodi za tu stavku u 2019. godini iznosili 72 tisuće kuna, da bi u 2020. porasli za više od šest puta, na 448 tisuća kuna. Do trenutka održavanja spomenute sjednice u 2021. za intelektualne JURA je pak potrošila 150 tisuća kuna. Kako se ni u tom, niti u zapisniku s druge sjednice ne vidi obrazloženje velikog rasta spomenutih troškova, pismenim putem smo u JURI zatražili pojašnjenje. Ovaj tjedan stigao nam je odgovor iz kojeg je vidljivo kako je iznos iz 2019. godine podijeljen između tri tvrtke – Illyricum savjetovanja d.o.o. za edukacije kroz projekt Korak bliže zaposlenju, EMDA-e d.o.o. za savjetovanja oko istog projekta te Financijske agencije za vođenje poslovnih knjiga. U odgovoru na naš upit ne navodi se koliko je točno svakoj od spomenutih tvrtki isplaćeno.

Prošle godine iznos od gotovo pola milijuna kuna podijelili su ponovno Illyricum savjetovanje d.o.o. za projekt Korak bliže zaposlenju te za in-house edukacije. Tu je i Institut za razvoj i međunarodne odnose na ime usluge stručne podrške u izradi strateških dokumenata, tvrtka Euro Consulting d.o.o. na ime usluge in-house edukacija te tvrtka Končar d.o.o. na ime usluge održavanja web stranice.

Ove godine intelektualne usluge plaćale su se Euro Consultingu na ime usluga in-house edukacija te Končaru d.o.o. za održavanje web stranica. Od prve sjednice Upravnog vijeća, na kojoj je iznesen podatak o 150 tisuća kuna potrošenih na intelektualne usluge, taj iznos je do danas porastao na 190 tisuća kuna, potvrdili su nam u odgovoru na upit.

Među tvrtkama koje se spominju u odgovoru na naš upit na sjednicama Upravnog vijeća ističe se varaždinska tvrtka Euro Consulting za koju u JURI navode kako je radila in-housing edukacije. To se pak ne poklapa s objašnjenjem o angažmanu te tvrtke koje je Upravnom vijeću ponudila bivša ravnateljica JURE Slobodanka Čalić. Kako je navedeno u zapisniku s prve sjednice, Čalić je, odgovarajući na pitanje članice Vijeća Judite Emić o energetskoj obnovi škola, kazala kako je na tim projektima radio upravo – Euro Consulting. Čalić je tada Vijeću objasnila kako je poslove obnove škola dogovorila bivša županijska tvrtka RERA, prethodnica JURE, a nakon odlaska ravnatelja RERE, poslove je preuzeo Euro Consulting, za što je tu tvrtku plaćala JURA. Čalić je kazala kako je bivšem županu Bajsu predložila da sama JURA preuzme posao vođenja obnova, no pred Upravnim vijećem je ustvrdila kako je Bajs to odbio te kako je od JURE zatražio samo da ga se izvještava o poslovima Euro Consultinga.

Slobodanka Čalić

Ako je to točno, postoji ozbiljna sumnja da je posao vođenja projekata obnove škola plaćen minimalno dva, a možda i tri puta, i to novcem iz državnog proračuna, dakle novcem poreznih obveznika. Naime, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, bivša RERA, koja je u međuvremenu ugašena, je posao vođenja projekata u startu naplatila školama koje su novac za tu uslugu dobile od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iako bi to bilo logično, vođenje obnove škola nije preuzeo nitko iz JURE jer, otkriva naš izvor, nitko od zaposlenika nije bio kvalificiran za taj posao. Nakon što je posao preuzeo Euro Consulting, on je naplaćen još jednom iz proračuna JURE, što je Čalić potvrdila pred Upravnim vijećem. Prilikom prepuštanja posla Euro Consultingu JURA se našla pred problemom vezanim uz plaćanje, s obzirom da je taj posao ranije već naplatila RERA. Stoga je, tvrdi naš izvor, s Euro Consultingom dogovoreno da usluge naplati na ime edukacija koje zapravo nikad nisu održane, a koje u gore spomenutom odgovoru na naš upit navode iz JURE. Kako je vođenje projekata netko trebao i formalno preuzeti, fiktivno, na papiru, projekte vodi sama JURA, odnosno njezini zaposlenici kojima je taj posao, koji zapravo nisu odradili, ušao u satnicu koju, iz sredstava tehničke pomoći, ponovno plaća država. Drugim riječima, porezni obveznici tri su puta platili jedan posao. Kako neslužbeno doznajemo, posao vođenja obnove škola košta 400 tisuća kuna, što bi značilo da je JURA ‘zamračila’ ukupno 800 tisuća kuna.

Potvrdu svih informacija koje su došle do nas pokušali smo dobiti od bivše ravnateljice JURE Slobodanke Čalić, no ona nam je u kratkom telefonskom pozivu kazala kako ne može ulaziti u detalje prije konzultacija s novom v.d. ravnateljicom ustanove Snježanom Bogović Bradvica. Rekla je kako samo može potvrditi da nije bilo višestrukog plaćanja usluga za vođenje projekata energetske obnove te se obećala javiti naknadno.

Na naš poziv je odgovorio i Nikola Kučiš, direktor Euro Consultinga, koji je potvrdio suradnju s JUROM. Kaže, nema govora o bilo kakvom lažiranju edukacija te tvrdi da su one zaista odrađene, a potvrdio nam je i kako je njegova tvrtka preuzela 12 županijskih projekata energetske obnove te kako je i te usluge uredno naplatio JURI.

Nikola Kučiš

-Ne znam o kojem je ukupno iznosu riječ, izračun se radio za svaki projekt zasebno. Mogu samo reći da smo većinu tih projekata spasili nakon preuzimanja jer se gotovo godinu dana prije toga na njime nije ništa radilo i prijetilo je raskidanje ugovora te povrat svih sredstava – kaže Kučiš, dodajući kako se sjeća da su edukacije koje je posebno dogovarao s JUROM  stajale stotinjak tisuća kuna.

Poslali smo i naknadni upit JURI o tome koliko je od 2019. do danas ukupno sredstava isplaćeno Euro Consultingu i za koje sve usluge, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Ako je u JURI zaista bilo malverzacija, to bi trebala otkriti i neovisna revizija koja ovih dana, na poziv župana Marka Marušića, češlja poslovanje ove i još nekoliko županijskih ustanova i tvrtki. Osim toga, župan je naručio i posebnu inspekciju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata (SAFU), čiji dolazak u JURU se tek očekuje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!