Maloljetni delikventi u pratnji odrasle osobe demolirali eksponate na Barutani!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vandali su ponovno na zub uzeli eksponate na spomen-području Barutana, o čemu su na svom FB profilu danas izvijestili iz Muzeja operativne zone i Zbornog područja Bjelovar. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

Kako to već obično biva, svake se druge nedjelje pregledava dvotjedna snimka naših 18 kamera, pogotovo ukoliko uočimo tragove vandalizma. Do sad su oba slučaja rasvijetljena, a naši su prekršitelji uplatili 23 000 kn radi nastale štete.

Znajući da će štete biti, naši su tehničari na dva vozila varili neprestano 6 sati da bi onemogućili vandalizam, ali uvijek ima dio koji nije moguće zavariti da bi posjetiteljima mogli pokazati neke od dijelova našeg postava. Tako je ostavljena nišanska sprava DŠK koja je otrgnuta i bačena u šumu, razbijeni su periskop i svjetla na tenku, na borbenom vozilu su svjetla otuđena, a na Land Roveru uvinut je krov.

Novi slučaj dogodio se 18.11. u 14 sati kad je skupina maloljetnika predvođena i u pratnji odrasle osobe otvorila dva otvora na BVPu i pokušala iščupati noćni pasivni uređaj neprocjenjive vrijednosti jer Društvo ne može otići u supermarket i kupiti novi. Ostavljen je i otvor na motornom dijelu vozila zbog čeka su članovi Društva, umjesto odmora, iskoristili za ispumpavanje cca 30 litara vode koja je ušla u amfibijsko vozilo, a koje je, usput, hermetički zatvoreno. Da se slučajno nije otkrila šteta, svi unutarnji dijelovi bi korodirali. Nismo prikazali lica djece, iako imamo pravo jer se radi o javnom prostoru gdje je jasno naznačeno da se snima, ali nadamo se odgovornosti odrasle pratnje koja će se, nadamo se, javiti kako ne bismo morali pokretati postupak kaznenog karaktera jer se radi o kulturnom dobru Republike Hrvatske. Nadamo se da će nam, kako to već biva, u ovome pomoći i naši pratitelji.

Mi smo godine truda uložili u lobiranje za eksponate na otvorenom, očekujte ih još, upravo radi vas. Da smo vozila htjeli za sebe, stavili bi ih u naša dvorišta, imajte to na umu!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!