Zašto Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo HZZO-u moraju vratiti 620 tisuća kuna?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uz brojne probleme koje su imali i prije epidemije koronavirusa, pa onda one koje je sa sobom donijela bolest, županijski Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo ovih su dana dobili i – problemski bonus. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobili su obavijest kako moraju vratiti, zajedno oko 620 tisuća kuna koje im je ranije uplatio sam HZZO. Pritom je deblji kraj izvukao Dom zdravlja koji se mora oprostiti s 481 tisućom kuna.

-Još prošle godine Dom zdravlja je od HZZO-a dobio taj iznos koji je bio svojevrsna naknada i pomoć u covid-krizi za liječnike, s obzirom da oni u novonastalim okolnostima pandemije nisu mogli u punom obimu obavljati posao. Riječ je o sredstvima koja su nam uplaćena za travanj, svibanj i lipanj prošle godine – priča nam v.d. ravnate Doma zdravlja Josip Rajković.

Niti u jednom trenutku, kaže Rajković, nije bilo govora o tome da će se spomenuti novac morat vratiti, već je i bivša Uprava Doma bila uvjerena da je riječ o novcu koji trajno ostaje kod njih. Stoga su ostali iznenađeni kad je iz HZZO-a stigla obavijest da novac moraju vratiti.

-Dogovorili smo da se iznos vraća kroz rate, odnosno HZZO nam je već počeo umanjivati svoje redovne uplate. To nam je dodatno otežalo poslovanje jer je već ranije HZZO prolongirao rok za podmirenje svojih obveza sa 60 na 120 dana, za neke račune i do 150 dana – kaže Rajković.

Županijski Zavod za javno zdravstvo također u ratama već otplaćuje neočekivani dug od 142 tisuće kuna. Kod njih je do problema došlo jer su im doznačena sredstva za PCR testiranja koja Zavod – ne provodi.

-Samim time nismo mogli pravdati sredstva koja smo dobili te smo obavješteni da spomenuti iznos moramo vratiti – kazao nam je v.d. ravnatelj Zavoda Vedran Trupac.

Do uplate koje nije smjelo biti došlo je vjerojatno greškom, s obzirom da većina županijskih Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj zaista radi PCR testiranja. U Zavodu pretpostavljaju da su zbog toga automatski i njima uplaćena sredstva.  U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je na početku pandemije stroj za testiranje i obvezu obavljanja spomenute usluge odlukom županijskog Stožera civilne zaštite dobila Opća bolnica Bjelovar. Zbog čega je učinjena takva iznimka, službenog priopćenja nema. No, ona je dovela do problema koji Zavodu, u ionako otežanim uvjetima rada, uopće nije bio potreban.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!