Vijeće još jednom podržalo gradsku ‘priliku generacije’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Treći put u gotovo dvije godine pred bjelovarskim gradskim vijećnicima su se našle Terme Bjelovar, ovog puta zbog Izvješća o izrađenom glavnom projektu izgradnje bazenskog kompleksa. Taj bjelovarski “projekt nad projektima” težak 250 milijuna kuna otprilike 1,5 mjesec dijeli od građevinske dozvole. Prostirat će se na ukupno 4.300 m2, imat će smještajne kapacitete, restoran, unutarnje i vanjske bazene, bazene za djecu s raznim igračkama i prskalicama, one za odrasle kao i olimpijski bazen, jedini od Osijeka do Zagreba. Tu, kako ističu projektanti, “ozbiljnu termalnu rivijeru” bi godišnje trebalo posjetiti oko 250 tisuća ljudi, a očekuje se da će privlačiti goste iz Zagreba, ostatka kontinentalne Hrvatske, ali i turiste u tranzitu iz Mađarske. One će, ističe gradonačelnik Dario Hrebak, otvoriti brojne prilike.

-To će učiniti da cijela regija dolazi prema Bjelovaru, da uživaju u standardu u kojem će uživati Bjelovarčani. Vjerujem da ćemo u turističkom i sportskom smislu, ali i u smislu novih doseljavanja, otvaranja novih mogućnosti, zapošljavanja, korištenja lokalnih OPG-ova napredovati – naveo je svoja očekivanja Hrebak.

Uz olimpijski napravit će se i bazen za rasplivavanje kao i tribine zbog čega projekt Termi Bjelovar podržavaju i Hrvatski plivački savez i Hrvatski vaterpolski savez kojima sada kronično nedostaje termina za sve uzrasne kategorije, a realiziraju li se Terme Bjelovar će, rekli su, imati više mjesta, mogućnost organiziranja reprezentativnih priprema, ali i natjecanja, a dodatan je plus veća baza sportaša. No, to je bitno i zbog plivačke pismenosti s kojom se sada ne možemo pohvaliti.

-Hrvatska je mediteranska zemlja, ali nam je plivačka pismenost zabrinjavajuća, odnosno poražavajuća. S Ministarstvom turizma i sporta smo na području cijele zemlje napravili anketu na uzorku djece od 6 do 10 godina koja je pokazala da su 47 posto djece neplivači što je posljedica nedostatka bazena, a plivanje je vještina važna za život i zato podržavamo projekt – rekla je glavna tajnica Hrvatskog plivačkog saveza Ivana Jerković.

Ivana Jerković, Hrvatski plivački savez

Podržali su ih i bjelovarski vijećnici jer kako su rekli “Terme Bjelovar treba graditi jer nam trebaju”, ali Danijelu Hajdinjak Prihić ipak brine podatak da ostale toplice u zemlji, kako je rekla, posluju s gubitkom, pa ju je zanimalo koji su bjelovarski instrumenti osiguranja. Bjelovar s tim ne bi trebao imati problema jer ih neće financirati sam ulaskom u veliki kredit koji će biti proračunski uteg već će se financirati dijelom iz Nacionalnog plana oporavka, odgovorio je Hrebak. I njega doduše brine što se natječaj iz istog stalno odgađa i što se ne zna s kolikim će iznosom projekt moći biti sufinanciran, a spominju se iznosi od 60 do 100 posto. Bjelovar može sam isfinancirati 40 posto, a spremni su na sve modele jer je to “prilika generacije”. Situaciju je zakuhao Damir Bajs koji je ustvrdio kako je raspodjela novca iz Nacionalnog plana oporavka i političko pitanje zbog čega bi Dario Hrebak trebao iskoristiti priliku što je HDZ-ov koalicijski partner. To je razljutilo Hrebaka koji je naglasio kako će projekt dobiti novac zato što je kvalitetan, a ne zbog toga što je on 76. Plenkovićeva ruka te da se EU novac ne dijeli kao na placu.

Dario Hrebak

-Ja ne znam kako se za vrijeme Sanadera radilo, ali ispada da bi vi dijelili pare kao Gabrijela Žalac. To se tako ne radi – bocnuo je Bajsa Hrebak.

Bajs je pak Hrebaka podsjetio da je Vladu Ive Sanadera (u kojoj je Bajs bio ministar) podržao i HSLS koji je isto tako podržao i Vladu u kojoj je bila i Gabrijela Žalac. Vrativši se s bivših političkih snaga na projekt Termi, gradonačelnik je poručio da je to najspremniji projekt koji po kvaliteti nema konkurenciji, a za to je dobio jednoglasnu podršku vijećnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!