Znanstvene radionice koje brišu strah od matematike, fizike i kemije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jeste li čuli za projekt Tinker Labs? Riječ je o projektu koji nudi jedinstven STEAM pristup, a uključuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost, matematiku, eksperimente i praktično učenje koje je neophodno za budući uspjeh svakog djeteta. Od nedavno je ovaj hvalevrijedan projekt dostupan i u Bjelovaru, a vodi ga učiteljica Glorija Vuković koja otkriva o kakvim se radionicama točno radi.

– To su znanstvene radionice za djecu u dobi od četiri do 12 godina. Naš Tinker Labs u Bjelovaru smo otvorili u srpnju ove godine, iako je Tinker nastao još 2016. godine u Osijeku nakon čega se proširio na još 18 gradova – kaže Vuković.

Prekrasna je to vijest za sve male znanstvenike koji se mogu prijaviti na dva tečaja.

– Jedan tečaj je za djecu predškolskog uzrasta, a jedan za djecu školskog uzrasta. U svakom tečaju imamo tridesetak zainteresiranih. Odlično im je, uživaju, izvode razne pokuse zbog čega se kod njih probudi ljubav prema znanosti. Vjerojatno će nam se još djece priključiti jer mogu to učiniti u bilo kojem trenutku. Svakog tjedna imamo drugu temu odnosno teme se ne nadovezuju jedna na drugu – priča Vuković.

Nakon ovako lijepog poziva uopće nema sumnje da će se djeca odazvati. Vuković je pojasnila i kako su tečajevi podijeljeni tako su podijeljene i tematske radionice kojima se djeca bave.

– Što se tiče djece predškolske dobi, oni usvajaju jednostavnije pojmove iz znanosti, ali isto tako ih usvajaju i kroz praktičan rad. Primjerice, učimo kemijske reakcije pa onda oni izvode kemijsku reakciju između octa i sode bikarbone. Imamo pojmove kao što su hidrofilno i hidrofobno gdje djeca sama moraju proučiti materijale koji su hidrofilni ili hidrofobni. Tu su i teme iz matematike i geometrije kao što su brojevi i geometrijski likovi. Također učimo kako nastaju oblaci što kroz razne pokuse djeca mogu i vidjeti – rekla je Vuković.

U programu Tinker Labs djeca su podijeljena u grupu Tinker Tots u koju spadaju djeca od četiri do šest godina dok je Tinker Town namijenjen za djecu od sedam do 12 godina.

Znanstvene radionice, kaže Vuković, kod djece mogu pospješiti daljnji razvoj.

– Djeca kroz svoje obrazovanje često čuju “joj kada dođeš u više razrede vidjet ćeš kako su teški ta kemija i fizika”. Već na taj način kod djece se pojavljuje strah prema tim predmetima, no toga zapravo uopće ne bi trebalo biti jer to su jako zanimljivi i važni predmeti. Kroz Tinker Labs djeca tako mogu razviti ljubav prema kemiji, biologiji, fizici, svim zapravo predmetima koji im onda ne budu bili strani kada dođu u više razrede – kaže Vuković.

Doista se radi o sjajnoj prilici za djecu jer tko ne bi htio zavoljeti i razumjeti što bolje matematiku, fiziku i ostale predmete s kojima smo svi mi često na “vi”. Jednog dana možda baš zbog Tinker Labsa djeca postanu veliki kemičari, inženjeri ili biolozi. No, prije toga, treba znati kako se prijaviti jer ipak je to uvijek prvi i veliki korak. Svi zainteresirani mališani i roditelji mogu se prijaviti na broj 099 250 8042 ili putem e-maila bjelovar@tinkerlabs.hr

Fotografije ustupila Glorija Vuković

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!