Bolnica o aferi u rodilištu: Žao nam je zbog postupanja, ali bilo je u svrhu zaštite novorođenčadi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tko čeka taj i dočeka. Tako smo i mi nakon 16 dana dočekali komentar Opće bolnice Bjelovar o aferi “odvajanje novorođenčadi od majki zbog koronavirusa”. Nakon što smo objavili priču Ive Atlije koja je vidjela praksu postupanja s novorođenčadi, javile su nam se i druge majke koje su na svojoj koži osjetile nemoć i jad kada je od njih, nakon poroda, odvojeno dijete. Naime, OB Bjelovar jedna je od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja dijete od majke odvaja zbog pozitivnog testa na koronavirus ili zbog još uvijek ne pristiglog testa.

V.d. ravnatelja Ivanka Fehir-Radanović u odgovoru nam je rekla da navodi na društvenim mrežama, nažalost, stvaraju dojam da se radi o ustaljenoj praksi, a ne izdvojenim slučajevima. Da se radi o tek nekoliko slučajeva tvrdila nam je prošlog mjeseca i glavna sestra rodilišta Zdenka Mužina kojoj smo se prvoj obratili za komentar, no kako se u jednoj Facebook grupi oko te teme počelo javljati sve više mama, stvar je otišla korak dalje. Podsjetimo, udruge Roda, pravobraniteljica za djecu, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska komore primalja poslale su zajedničko pismo o odvajanju majki i novorođenčadi u rodilištima ministru zdravstva, stručnim organizacijama te svim rodilištima. Ipak, Fehir-Radanović koja ne osporava da je bilo nekoliko slučajeva odvajanja, kaže da to nije pravilo već iznimka kada za to postoje opravdani epidemiološki i medicinski razlozi.

– Načelno, u našoj ustanovi ne odvaja se novorođenčad od majki, ali da, bilo je nekoliko slučajeva kada je to učinjeno na kratko vrijeme kako bi se isključile neželjene posljedice za majku i novorođenče. I Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju za postupanje kod koronavirusne infekcije u trudnoći između ostaloga je u počecima epidemije navelo u svojim smjernicama od 16. ožujka 2020, da novorođenčad od majki pozitivnih na koronavirus treba izolirati najmanje 14 dana ili dok se virus ne ukloni – rekla je Fehir-Radanović te podsjetila na preporuke.

Preporuke za dojenje: Tijekom faze izolacije majke se ne preporučuje dojenje. Tijekom faze izolacije majke preporučuje se izdajanje i hranjenje bebe majčinim mlijekom od strane zdrave osobe. Trudnoće komplicirane koronavirusnom infekcijom treba smatrati visoko-rizičnim, a majka, fetalni i razvoj novorođenčeta trebaju biti pod strogim nadzorom.

– Od pojave pandemije do danas uvjeti postupanja su mijenjani, donosene su nove smjernice, mijenjane su preporuke i jos uvijek sa sigurnošću ne možemo znati i tvrditi kako će biti sutra – navodi Fehir-Radanović.

Pozvala se v.d. ravnatelja na još stručnosti navodeći časopis Paediatria Croatica, broj od travnja do lipnja prošle godine.

– Objavljen je rad ,,Dojenje u izvanrednim situacijama s osvrtom na humanitarne krize i pandemiju” (Stanojević M., Pavičić Bošnjak A., Grgurić J.), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, upute/preporuke o dojenju u kojima, uz navedeno, postoje i upute o postupanju kada se majka i dijete moraju privremeno razdvojiti. U svakom slučaju, nastojimo učiniti ono što je najbolje za majku i dijete u danom momentu poštujući pravila struke i humanosti pridržavajući se preporuka i smjernica relevantnih stručnih društava – navodi.

Teško je zaključiti tko je na kraju kriv, ali činjenica je da su smjernice koje Fehir-Radanović navodi postojale od prošle godine pa nam nije jasno zašto smo toliko mi, ali i sve majke i trudnice, čekali na odgovor. Smjernice su se očito mijenjale kako se mijenjala i epidemiološka situacija, a što je trenutačno na snazi samo znaju novopečene majke. Nadamo se da nam se više neće javljati s neugodnim iskustvima jer ipak je na kraju svima u interesu da ova nimalo ugodna vremena prebrodimo što “bezbolnije”.

– lzražavamo iskreno žaljenje što je naše postupanje u pojedinim slučajevima, a u svrhu zaštite novorođenčadi, pogrešno interpretirano kod dijela javnosti – zaključila je Fehir-Radanović. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!