Iskusni Čazmanac Josip Heger novi je šef županijskih vatrogasaca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za novog glavnog zapovjednika Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije danas je imenovan Josip Heger, dugogodišnji zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazme. Prilikom imenovanja na tu funkciju, župan Marko Marušić zahvalio je dosadašnjem v.d. županijskom vatrogasnom zapovjedniku Zdenku Brandejsu te istaknuo važnost vatrogastva.

– Vatrogastvo je jedan od najvažnijih segmenata civilne zaštite, pogotovo u teškim vremenima pandemije. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo nešto više od deset tisuća članova profesionalne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava što pokazuje da razvoj tog sustava ima dugu tradiciju, dužu od 150 godina i da se intenzivno radi na podmlatku i na uvođenju novih mladih ljudi. Da nam je vatrogastvo iznimno važno pokazat ćemo i u prijedlogu županijskog proračuna za iduću godinu. U mjerama štednje koje su nam s obzirom na lošu financijsku situaciju neizbježne mi stavku vatrogastva nismo dirali jer poštujemo njihovu ulogu u društvu – istaknuo je župan te svim vatrogascima poželio što manje posla. Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Silvestar Štefović zahvalio je županu na podršci te pojasnio proces izbora novog glavnog zapovjednika.

– Županijska vatrogasna zajednica raspisala je javni poziv da se jave svi kandidati koji ispunjavaju uvjete i imaju želju biti županijski vatrogasni zapovjednici. Temeljem tog javnog poziva komisija Predsjedništva VZ BBŽ odabrala je trojicu kandidata koji su ispunjavali uvjete. Prijavilo se četvero kandidata, a njih troje je zadovoljavalo zakonske uvjete. Nakon toga, sazvali smo sjednicu Predsjedništva VZ BBŽ koju čine svi predsjednici Vatrogasnih zajednica s područja naše županije i v.d. Županijskog vatrogasnog zapovjednika. Na toj sjednici trojica kandidata su se predstavili kao i svoj program i plan i onda je Predsjedništvo tajnim glasovanjem izabralo Josipa Hegera velikom većinom glasova. Nakon toga je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao suglasnost za imenovanje gospodina Hegera županijskim zapovjednikom koja je upućena kabinetu župana – pojasnio je. Novoizabrani glavni zapovjednik Josip Heger ima bogato iskustvo. Od 2005. radio je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Čazme, a od 2013. do danas obnašao je dužnost tamošnjeg zapovjednika postrojbe.

– Locirali smo projekte koji nas očekuju a sve u cilju podizanja efikasnosti, kvalitete, spremnosti, opremanja i svega ostalog što se traži od vatrogasnog sustava – naveo je. Poručio je kako se nada da će opravdati povjerenje koje mu je dano. Dosadašnji v.d. županijski zapovjednik Zdenko Brandejs istaknuo je na kraju na čemu se treba raditi kako bi vatrogastvo bilo na još većoj razini nego dosad.

– Naša županija ima dosta toga za odraditi, na dobrom smo putu. Treba raditi na efikasnosti, a na prvom nam mjestu treba biti zajedništvo dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, da se ono ne dijeli kao u drugim županijama. Mi u prosjeku godišnje imamo od 450 do 800 intervencija. Naši su vatrogasci dobro osposobljeni i relativno dobro opremljeni – rekao je te dodao kako izbor Hegera smatra dobrim potezom jer je, smatra, mlad i ima viziju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!