Tonski zapis s Upravnog vijeća JURE budi nove sumnje – je li bivša ravnateljica lagala?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošli tjedan objavili smo tekst o primjedbama novog Upravnog vijeća Javne ustanove razvojne agencije BBŽ (JURA) na pojedine stavke iz izvješća o poslovanju koje im je na prvoj sjednici prezentirala bivša ravnateljica Slobodanka Čalić. Jedna od njih odnosila se na enormni rast troškova za intelektualne usluge u prošloj godini. Oni su tada iznosili 440 tisuća kuna, a godinu prije toga 72 tisuće kune. Ove je godine, do prošlog tjedna, kako su nam potvrdili naknadno iz JURE, za istu stavku izdvojeno 190 tisuća kuna.

U odgovoru na upit koji smo poslali novoj v.d. ravnateljici Ustanove Snježani Bogović Bradvica stoji kako je prošle godine iznos od gotovo pola milijuna kuna podijeljen između tvrtki Illyricum savjetovanje d.o.o. za projekt Korak bliže zaposlenju te za in-house edukacije, Instituta za razvoj i međunarodne odnose na ime usluge stručne podrške u izradi strateških dokumenata, tvrtke Euro Consulting d.o.o. na ime usluge in-house edukacija te tvrtke Končar d.o.o. na ime usluge održavanja web stranice. Ove godine intelektualne usluge su se plaćale Euro Consultingu i Končaru. Podatke o tome koliko je točno svaka tvrtka dobila još čekamo, no neslužbeno doznajemo kako je najveći dio kolača pripao Euro Consultingu, tvrtci iz Varaždina koja je, osim navodnih edukacija, za JURU vodila i projekte energetske obnove, što je na Upravnom vijeću priznala i bivša ravnateljica Čalić, a nama potvrdio i direktor tvrtke Nikola Kučiš.

Slobodanka Čalić

Nedugo nakon što smo objavili spomenuti tekst, javila nam se članica Upravnog vijeća JURE koja tvrdi kako nismo objavili sve relevantne podatke sa sjednice Vijeća na kojoj se raspravljalo o toj temi.

-Na prvoj sjednici ‘potegnuto’ je pitanje navodnih edukacija za koje je izdvojen značajan novac iz proračuna JURE. Bivša ravnateljica prvo je tvrdila kako su one održane, no nakon što smo tražili dodatna pojašnjenja, na kraju je priznala kako edukacija uopće nije bilo te kako se Euro Consultingu plaćalo isključivo za vođenje projekata energetske obnove škola u BBŽ – kazala nam je članica Vijeća koja je željela ostati anonimna.

Dodaje kako ne zna zašto taj dio razgovora sa Slobodankom Čalić nije ušao u službeni zapisnik sa sjednice, no kaže, čitavu sjednicu je snimalo nekoliko osoba, a na toj snimci se jasno čuje kako bivša ravnateljica priznaje vijeću da edukacija nije bilo.

To otvara čitav niz novih pitanja. Prije svega ono zašto u službeni zapisnik nije unesena kompletna rasprava o spomenutoj temi, a potom se logično nameće i pitanje što je još u transkribiranju tonskog zapisa preskočeno.

Tu je i pitanje zašto je JURA uopće angažirala vanjsku tvrtku za posao energetske osobe, uz vlastitih 15 zaposlenika koje su, da bi se uopće ondje zaposlili, morali imati određene kompetencije za pripremu i vođenje europskih projekata.

Ako je sve bilo ‘čisto’, zašto je bivša ravnateljica lagala, odnosno pokušala prikriti činjenicu da edukacija nije bilo? A ako sve nije bilo čisto, zašto na lažirani zapisnik nije reagirala nova šefica JURE Snježana Bogović Bradvica koja je, s obzirom da je i prije radila u JURI, morala znati da edukacija nije bilo?

Tonska snimka sa spomenute sjednice potvrđuje sumnju koju smo iznijeli u prošlom tekstu na ovu temu – da je državnim, dakle novcem hrvatskih građana, tri puta plaćen isti posao. Prvi put direktno RERI koja je prvotno vodila projekte energetske obnove. Drugi put, nakon što posao preuzima JURA, Euro Consultingu, a treći put samoj JURI, na ime radnih sati zaposlenika koji taj posao zapravo nikada nisu radili. Je li na taj način ‘zamračeno’ gotovo 800 tisuća kuna, kako tvrdi naš izvor, trebala bi utvrditi neovisna revizija koja upravo pregledava poslovne knjige te ustanove, a u kontrolu bi, na poziv župana Marka Marušića, idući tjedan trebala stići i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Podsjetimo, još prošli tjedan s podacima o navodnim malverzacijama smo suočili bivšu ravnateljicu JURE Slobodanku Čalić nam je u kratkom telefonskom pozivu kazala kako ne može ulaziti u detalje prije konzultacija s novom v.d. ravnateljicom ustanove Snježanom Bogović Bradvica. Rekla je kako samo može potvrditi da nije bilo višestrukog plaćanja usluga za vođenje projekata energetske obnove te se obećala javiti naknadno. Nije to učinila.

Direktor Euro Consultinga Nikola Kučiš nam je pak kazao kako je točno da je vodio poslove energetske obnove za JURU, ali i određene edukacije za zaposlenike te da u tim poslovima nema ništa sporno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!