Kako je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova BBŽ prespavalo Dane borbe protiv nasilja nad ženama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon dužeg niza godina, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije službeno obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Do sada je brigu o tome vodilo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova čije vodstvo je prije nekoliko mjeseci od Ivane Pirin preuzela Jasna Mikles Horvat, načelnica Općine Zrinski Topolovac.

Kada su 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, izostale bilo kakve aktivnosti, moglo se to pripisati činjenici da je nova predsjednica relativno kratko na čelu Povjerenstva te da se još nije stigla uhvatiti u koštac s tematikom. Stoga se nitko nije osvrnuo da to što toga dana u našoj županiji nije organizirana nikakva akcija, nije održana konferencija za medije na kojoj bi se progovorilo o gorućem društvenom problemu, nije napisano čak niti najobičnije priopćenje na tu temu. A nije da je Bjelovarsko-bilogorska županija lišena nasilja nad ženama. Prema posljednjim podacima iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, u prvih deset mjeseci ove godine je evidentirano oko 220 slučajeva nasilja nad ženama, pri čemu je jedna žena smrtno stradala.

No, ti su podaci, očito, novoj predsjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova promaknuli i danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Jer, kako drugačije protumačiti činjenicu da ni danas na tu temu Jasna Mikles Horvat, kao ni osam njezinih kolegica koje čine kompletno Povjerenstvo, na tu temu nisu ni zucnule.

Budimo realni, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, ne samo u našoj županiji, već i drugima, ne mogu značajno utjecati na smanjenje nasilja nad bilo kim. No, ona imaju moć u određenom trenutku podići glas i ukazati na važnost rješavanja ozbiljnog problema. Formirana su prvenstveno kako bi radila na podizanju svijesti građana.

Bivšoj predsjednici ovdašnjeg Povjerenstva Ivani Pirin se u javnosti se, u političkom smislu, spočitavalo štošta, no mora se priznati da je vodila računa o tome da Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, bar u formalnom smislu, funkcionira. Nije se moglo dogoditi da ‘ispod radara’ prođu važni datumi poput današnjeg. Čak i u pandemijsko vrijeme, Ivana Pirin sjetila bi se medijima poslati makar priopćenje i izraziti nadu da će nasilja u budućnosti biti manje.

Jasna Mikles Horvat toga se nije sjetila. Veliki je to minus za nju kao političarku. I ženu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!