Umjesto na pet, Općina osigurala vatrogasnog zapovjednika na godinu dana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Javni poziv za izbor i imenovanje općinskog vatrogasnog zapovjednika na mandat od pet godina u Velikom Grđevcu naišao je na vrlo slab odaziv. Naime, javila se samo jedna osoba. Načelnik Tomislav Pavlečić pojasnio da nema mnogo zainteresiranih zbog novog Zakona koji mnogi smatraju prestrogim.

– Kod svih, pa i kod nas u Vatrogasnoj zajednici, došlo je do smjene generacija. Kroz Zakon su neki uvjeti mijenjani tako da sada vatrogasni zapovjednik mora biti školovan čovjek vatrogasne škole, mora imati položene razne ispite, posebne uvjete za rad na požarištu te na intervencijama. Novi v.d. zapovjednik je Josip Benić koji je inače član DVD-a Donja Kovačica – otkrio je te dodao kako Benić sad ima uvjet u šest mjeseci položiti ispit za posebne ovlasti, što po novom Zakonu mora imati svaki zapovjednik u svakoj Vatrogasnoj zajednici i u svakom DVD-u. Najavljuje kako će organizirati tečajeve u tu svrhu, ali i u svrhu školovanja vatrogasaca, vatrogasaca prve klase, dočasnika i dočasnika prve klase. Edukacije vatrogasaca potrebne su kako bi oni znali reagirati u određenim situacijama, ali i kako vatrogasni zapovjednik ne bi morao snositi sankcije u slučaju da na intervenciju pošalje nekoga tko nije obučen za određeni posao. Pavlečić smatra kako je to ispravan put, da svatko radi onaj dio posla za koji je specijaliziran, no svjestan je problema te ističe kako se uvelike mora poraditi na vatrogastvu u općini, ali i u cijeloj županiji.

– Mi za sad imamo proglašenog v.d.-a jer nitko zapravo ne ispunjava uvjete propisane zakonom što dobrovoljcima po selima stvara dosta problema. Neke su stvari u zakonu postavljene dosta visoko s obzirom da govorimo o ljudima koji su dobrovoljci – ističe Pavlečić. Sada imenovani vršitelj dužnosti općinskog vatrogasnog zapovjednika tu će zadaću obavljati u idućih godinu dana, nakon čega će se raspisati novi javni poziv. Načelnik vjeruje da se ljudi do neke mjere boje velike odgovornosti, ali ona u vatrogastvu mora postojati. Inače, Vatrogasna zajednica u Velikom Grđevcu sastavljena je od šest dobrovoljnih vatrogasnih društava. Pavlečić nije sklon komentirati nedostatke, no drži da bi trebalo planirati dežurstva u stožernim društvima, odnosno Vatrogasnim zajednicama jer su profesionalne vatrogasne postojbe uglavnom prilično udaljene od mjesta mogućih intervencija.

– Nama je konkretno JVP Bjelovar na pola sata i ako imamo potrebu za nekom intervencijom, oni ne mogu doći na vrijeme. 20-ak minuta nam je do Grubišnog Polja. Mislim da će se u budućnosti stožerna društva morati organizirati tako da se uvede dežurstva gdje će dežurni dobivati naknadu, odnosno plaću i biti prisutni, a svi drugi dobrovoljni vatrogasci biti u pričuvi i javiti se na intervenciju po potrebi. Ali možda netko malo drugačije razmišlja i ima drugu viziju, tako da se ne bih ja tu puno miješao – naglašava. A što velikogrđevačkom vatrogastvu nosi budućnost?

– Vidjet ćemo u budućnosti u kojem smjeru se kretati. Jedna je opcija ići u polu-profesionalnu priču što se tiče vatrogastva, barem u općini Veliki Grđevac ili nekim drugim modelom, ali to ćemo morati raditi na nivou Županijske vatrogasne zajednice jer gotovo svi imamo isti problem – rekao je načelnik i opet istaknuo kako su kriteriji za ovu poziciju vrlo visoki, a dobrovoljnih vatrogasaca sve je manje – osobito onih koji zadovoljavaju sve potrebne uvjete.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!