Garešnička učiteljica Andreja Kovač dobitnica je ‘obrazovnog Oscara’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Garešnička učiteljica Andreja Kovač je dobitnica državne nagrade Ivan Filipović za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2020., a u obrazovanju je ta nagrada ravna filmskom Oscaru. Kovač iza sebe ima 27 godina učiteljskog staža, danas je učiteljica savjetnica, suautorica udžbenika Priroda i društvo za prvi i drugi razred osnovne škole, autorica metodičkog priručnika koji ide uz taj udžbenik, dio je tima Škole na trećem, mentorica studentima i stažistima. Sudjelovala je u deset međunarodnih eTwinnning projekata od kojih je šest dobilo europsku oznaku kvalitete, a svih deset onu nacionalnu. Sudjeluje u humanitarnim akcijama Jak kao Jakov i Nismo same, u područnim školama u kojima je radila je svojim akcijama oformila školske knjižnice, uredila školsko dvorište, nabavila informatičku opremu za zajednicu, a ne samo učenike. Za sve to je na neki način ‘kriv’ njen učitelj koji je u razred ušao u njenom trećem razredu osnovne škole, a kojeg su djeca obožavala.

-Često u šali znam reći da smo vjerojatno u očima drugih učiteljica možda bili jedna mala neodgojena horda, ali taj učitelj je potaknuo i motivirao možda već u tim najranijim danima ovo što sam ja danas. Uvijek mi je glavni moto u cijelom mom radu motivirati dijete za nešto – kaže Kovač.

Andreja Kovač. Foto: privatna arhiva

Pri tome djecu ne želi motivirati samo za školsko gradivo koje u tom trenutku uče i za ocjenu koja nakon toga slijedi već im želi usaditi trajna znanja i vrijednosti kao i lijepe uspomene na školu. Andreja Kovač je radila u nekoliko malih područnih škola, a sada radi u matičnom objektu Osnovne škole Garešnica i učiteljica je 2.B. To je, kaže, 22 vrlo glasnih drugaša, ali i vrlo motiviranih i velikih sposobnosti.

-Mogu reći da sam presretna što imam tako dobru generaciju i dobru podršku jer roditelji nas uglavnom prate u tim našim aktivnostima – ističe nagrađena garešnička učiteljica.

Jedan od ciljeva joj je probuditi empatiju kod djece, ali im i želi pokazati da biti dobar ne znači uvijek velika djela. Ponekada je dovoljna lijepa gesta i riječ ohrabrenja zbog čega su njena razredna djeca pisala čestitke budućim prvašićima.

-Ilustrirali su naslovnicu čestitke, a unutar nje su napisali poticajnu poruku koja će osnažiti budućeg prvaša za dolazak u školu – kaže Andreja Kovač.

U skladu s tim moto koji se može pročitati i na njihovoj razrednoj stranici je “Nije važno imati sve petice. Važno je imati srce za pet”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!