Bjelovarski školarci ‘zakoračili’ u Vrtove duginih boja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pobjednica ovogodišnjeg Natječaja za najbolji dječji roman Mato Lovrak, Slavica Sarkotić je svoju pobjedničku knjigu “Vrtovi duginih boja” predstavila bjelovarskoj mladoj publici. Na dječjem odjelu bjelovarske knjižnice su u njene književne vrtove zakoračili i učenici četvrtog razreda Četvrte osnovne škole Vinko i Lana koji tu knjigu još nisu pročitali, ali vole čitati. Njoj su najdraže knjige Sanje Pilić, njemu Harry Potter, a oboje znaju zašto je važno čitati.

-Zato da možemo imati bogatiji rječnik i da se razumijemo kada nam netko kaže neke čudne riječi – kaže Vinko.

U čitanju uživa i Lana.

-U svakoj priči naučim nešto novo i volim čitati, uvijek se uživim u knjige – kaže Lana.

U “Vrtove duginih boja” će se vjerojatno lako uživjeti. Knjiga je napisana iz perspektive Tihomira, učenika trećeg razreda osnovne škole, a autorica Slavica Sarkotić kaže da joj nije bilo teško staviti se u njegovu poziciju.

-Mogla bih reći da mi je najlakše govoriti kroz dječja usta. Ne znam zašto, možda sam ipak nekako uspjela i u 70-oj sačuvati dijete u sebi – iskrena je autorica.

“Vrtove duginih boja” bi, kaže, trebali pročitati mali, ali i oni veliki jer je riječ o knjizi koja je puna topline i vrijednosti koje smo možda i zaboravili poput one koliko su djed i baka važni.

-Nisu starci koji su samo tako sa strane, odradili svoje i sada su u mirovini, pa ih više nećemo ni pogledati već od njih možemo puno naučiti – poručuje Sarkotić.

Naučiti puno možemo i od ostatka obitelji koja je doselila baki i dedi na selo – mame, tate, Tihomira i njegove sestre Anđele koja je djevojčica s posebnim potrebama što dječak primjećuje.

-Primjećuje poglede koje joj ponekad upućuju kao i poneku ružnu riječ i to ga jako boli i on preuzima na sebe obvezu da brine o njoj kao da je on stariji – navodi Sarkotić.

Anđela, Tihomirova sestra, koja je za mnoge nevidljiva iznenadi sve svojim velikim umjetničkim talentom i svojim slikama vrtova duginih boja. Knjiga koja nas uči empatiji i poštivanju drugih ima sretan kraj, a kakav morat ćete otkriti sami.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!