Obnova škola nije jedini posao koji je trebala voditi JURA, a za ‘masne novce’ su ga radili vanjski suradnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon neovisne revizije čiji nalaz se očekuje, u Javnu ustanovu razvojnu agenciju BBŽ (JURA) danas je stigla kontrola Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata. Obje inspekcije trebale bi otkriti je li bilo malverzacija u poslovanju na koje je posumnjalo Upravno vijeće JURE te o svemu izvijestilo župana Marka Marušića.

Podsjetimo, članovi Vijeća primijetili su kako je prije dvije godine JURA za intelektualne usluge izdvojila je 72 tisuće kuna, a prošle šest puta više i još malo – 440 tisuća. Tijekom ove godine, do prošlog mjeseca 190 tisuća. Pod povećalom novog Upravnog vijeća ustanove našla se suradnja JURE s varaždinskom tvrtkom Euro Consulting koja je, prema priznanju bivše ravnateljice Slobodanke Čalić i direktora Euro Consultinga Nikole Kučiša, umjesto JURINIH 15 stručnjaka za EU fondove, vodila poslove energetske obnove škola. Prema podacima koje smo dobili iz same JURE, u posljednje tri godine ta je županijska ustanova Euro Consultingu isplatila ukupno 431.875,00 kuna

No, to nije jedina vanjska tvrtka čiji angažman u JURI bode u oči. U odgovoru na naš upit nova v.d. ravnateljica ustanove Snježana Bogović Bradvica nam je potvrdila kako je tijekom prošle godine za uslugu stručne podrške u izradi strateških dokumenata angažiran Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Prošle godine za tu je namjenu iz proračuna JURE isplaćeno 106.250,00 kuna, a kako neslužbeno doznajemo, trebalo bi im biti plaćeno još oko 90 tisuća kuna.

Kako doznajemo, IRMO je angažiran kako bi zaposlene u JURI savjetovao kako napraviti Plan razvoja Bjelovarsko-bilogorske županije od 2022. do 2027., ključni dokument za planiranje i razvijanje svih gospodarskih aktivnosti u županiji. Riječ je, inače, o poslu za koji je bila zadužena aktualna v.d. ravnateljica JURE Snježana Bogović Bradvica, koja je prije dolaska na čelo ustanove radila kao voditeljica Odjela za strateško planiranje. U svom odjelu Bogović Bradvica imala je četvero zaposlenih, no očito nitko nije bio dovoljno kompetentan da samostalno prione na izradu Plana razvoja za idućih pet godina. Stoga je za taj posao angažirana vanjska tvrtka, za što je izdvojen značajan novac.

Snježana Bogović Bradvica

U odgovoru iz JURE na naš upit o intelektualnim uslugama spominje se i tvrtka Illyricum savjetovanje za koju su izdvajana sredstva na ime usluge edukacije kroz projekt Korak bliže zaposlenju te na ime usluge za in-house edukacije. Kako neslužbeno doznajemo, i te su edukacije bile namijenjene Odjelu za strateško planiranje, odnosno aktualnoj v.d. ravnateljici Snježani Bogović Bradvica, kao pomoć u provođenju ključnih projekata. Spomenutoj tvrtki u dvije godine isplaćeno je ukupno 133.375,00 kuna.

K tome, Bogović Bradvica je sudjelovala i na edukaciji za pripremu i provedbu strateških projekata koje je još u listopadu 2019. godine provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Uz sve to, nova v.d. ravnateljica JURE je ove godine, o čemu smo već izvještavali, upisala i poslijediplomski specijalistički studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji je trebao biti plaćen novcem JURE, no na kraju je prvu ratu u visini od 20 tisuća kuna njoj i bivšoj ravnateljici platila udruga Međunarodni institut za poduzetništvo koju vodi prof. Marko Kolakušić, koji je ujedno i šef katedre u sklopu koje se izvodi studij koji pohađaju Čalić i Bogović Bradvica.

S obzirom na silne edukacije i kompetencije bivše šefice Odjela za strateško planiranje, a sadašnje šefice cijele ustanove, čudi što je JURA za izradu ključnog strateškog dokumenta BBŽ, za razdoblje od 2022. do 2027., imala potrebu angažirati vanjske stručnjake. Drugim riječima, zašto se vanjskim tvrtkama plaćalo za posao za koji su već plaćeni zaposlenici JURE predvođeni novom ravnateljicom? Je li moguće da ona sama nije znala odraditi taj posao? A ako nije dorasla tom zadatku, s razlogom se nameće pitanje kako će upravljati cijelom ustanovom koja bi trebala imati glavnu ulogu u gospodarskom razvoju BBŽ.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!