Striček Željko svojim je učenicima u školskom dvorištu napravio ekološku kućicu za knjige!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Blago učenicima Osnovne škole Veliko Trojstvo koji u svojoj školi imaju zaista super domara. Naime, domar Željko Bajza je od potpuno recikliranog materijala, odnosno od starog namještaja, učenicima u dvorištu škole napravio “Kućicu za knjige”.

– Ravnateljica škole Sanja Vranješević uvijek me pita bi li ja mogao napraviti nešto takvo budući da volim raditi s drvetom. Rekao sam da ću pokušati i na kraju uspio. Materijala nemamo u izobilju jer nemamo toliko sredstava za kupnju novih materijala, no onda sam se sjetio da u spremištu imamo starih ormara i polica. Nismo bacali jer smo si mislili, danas sutra za nešto će trebati – kaže Bajza.

I doista, rukama spretnog domara stari namještaj itekako je poslužio u dobre svrhe.

– Police široke četrdesetak centimetara u sredini sam polijepio te stegama stegnuo da bude kao jedna stijenka odnosno daska. Napravio sam si zatim nacrt u glavi gledajući primjer kućice na fotografiji koju mi je ravnateljica pokazala. Rodila se tako ideja da i mi napravimo svoju kućicu – rekao je.

Ono što na kućici prvo privuče pažnju su vratašca na kojima se nalaze dva srca.

– Bilo je mnoštvo ideja kako bismo mogli napraviti vrata da izgledaju. No, na kraju su ispala dva srca koja idu uz ljubavlju učenika prema knjizi. Koliko vole knjigu, upitno je, ali treba s čitanjem krenuti od malih nogu. Drago mi je ako sam svojim poslom tome pridonio – kaže Bajza.

Uz ostale sve potrebne detalje, kućica za knjige napravljena je za nula kuna. Ravnateljica nam je odala da je uz kućicu postavljena i sjenica koja je izrađena od starog stajališta za bicikle. Uz kućicu i sjenicu koje su se pokazale kao dobar primjer pravilnog gospodarenja otpadom, još samo treba slijediti jednostavan princip “Kućice za knjige” koji glasi – “Posudi, čitaj, vrati i čuvaj!

FOTO: Sanja Vranješević

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!