Za vlast realan i razvojan, za oporbu megalomanski i nabildan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar će sljedeće godine imati proračun težak 295 milijuna i 842 tisuće kuna. Za gradsku vlast je to proračun koji je realan i razvojan i u koji prema riječima gradonačelnika Daria Hrebaka nisu uvršteni 600 milijuna kuna vrijedni gotovi projekti za koje nisu potpuno sigurni da će biti financirani iz vanjskih izvora. Oporba s druge strane nije bila nimalo impresionirana. Jedan dio opozicije je prigovorio što se u proračunu nisu našli brojni nerealizirani projekti uvršteni u ovogodišnji proračun što je za njih jasan znak da je proračun za 2021. bio izborni proračun, dok ga drugi dio bjelovarske opozicije naziva megalomanskim i nabildanim dokumentom koji ne poznaje granicu realnih mogućnosti i ambicioznog maštanja. Uz to, ni prioriteti gradske vlasti nisu dobro posloženi.

-Protekle četiri godine niti jedna škola nije prešla na jednosmjensku nastavu, a gradimo dva stadiona. Mislim da smo možda izgubili neke prioritete – rekla je Centrova Danijela Hajdinjak Prihić.

Oporbene vijećnice nisu impresionirane proračunom

Projekt škole je spreman i uvršten je u Nacionalni plan oporavka što se može pročitati i na Vladinim stranicama.

-Kroz NPO idu škole što se očekuje u trećem mjesecu. Naš projekt je spreman s građevinskom dozvolom. Tzv. VI. osnovna škola s dvoranom koja će primiti 560 učenika će riješiti pitanje jednosmjenske nastave – odgovorio je na kritike gradonačelnik Dario Hrebak.

Osim kritika, oporba je dala i prijedloge u obliku amandmana. Nezavisna Antoneta Đokić je predložila osiguravanje novca za menstrualne potrepštine u osnovnim školama što nije prihvaćeno kao amandman, ali će besplatne menstrualne potrepštine u osnovnima školama ipak biti osigurane, a klub DB NL i HNS-a je predložio da se novac uzme PR-u i da za izgradnju mjesnog doma u Kupinovcu. No i njihov je amandman dobio crveni karton. Taj mjesni dom je dva puta pao na europskim natječajima, a gradska politika je da se rade samo oni projekti koji mogu biti financirani i iz vanjskih izvora, pa kako drugi mjesni odbori čekaju u redu tako će čekati i Kupinovac, poručio je gradonačelnik.

-Svi drugi mjesni odbori se financiraju europskim novcem i baš bi ovaj gdje je gle čudom članica vaše stranke na vlasti trebali financirati sto posto gradskim novcem. Po babi i po stričevima se ovdje ne dijeli – odbrusio je Jasni Višnjević i Damiru Bajsu Hrebak i dodao kako je traženje da se sreže promidžba s Bajsove strane licemjerno.

Oba amandmana su pala, ali je proračun prošao s 14 glasova ZA, pet PROTIV i jednim suzdržanim. U nastavku sjednici vijećnici su odobrili da se cijena vrtića od iduće godine s 500 kuna smanji na 400, upravljanje Domom kulture dali Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, a prije svega toga odradili aktualni sat s kojeg je iskočilo pitanje HDZ-ova Ivana Vlašića koji je prigovorio što je mjesni dom Mjesnog odbora Stjepan Radić na korištenje dobio Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva.

-Žitelji tog mjesnog odbora sada nemaju mjesto za svoja druženja, fešte i sve ono što su prije imali – rekao je Vlašić.

Vlašićeve kritike je ‘srezao’ dogradonačelnik Igor Brajdić koji ga je podsjetio kako su se upravo mještani tog mjesnog odbora žalili na prijašnje ‘fešte’ u mjesnom domu, a koji sada koristi i poduzetnicima i ostalim građanima jer se ondje organiziraju brojna predavanja i književne večeri, a fešte se, poručio je Brajdić, mogu organizirati drugdje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!