Prošlo je već neko vrijeme otkako je u BBŽ evidentirana zaraza HIV-om

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prema preliminarnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u prvih deset mjeseci ove godine, kao ni u cijeloj prošloj godini, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije zabilježen niti jedan slučaj HIV infekcije ili oboljenja od AIDS-a. Posljednji je slučaj zabilježen 2019. godine. U razdoblju od 1975. godine, otkad se ti podaci prate, pa do danas u županiji je detektirano 25 osoba inficiranih virusom HIV-a te osmero oboljelih od AIDS-a. U istom tom razdoblju na području županije umrlo je pet osoba inficiranih HIV-om te troje oboljelih od AIDS-a. Ove je godine pak u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno 58 slučajeva infekcije HIV-om.

Sve od 1988. godine, svakog se prvog prosinca u svijetu obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Premda su, nažalost, zbog pandemije koronavirusa zapostavljene druge bolesti, to ne znači da su one nestale. V.d. ravnatelj bjelovarskog Zavoda za javno zdravstvo, Vedran Trupac otkriva koja je razlika između HIV-a i AIDS-a te kako se bolest može držati pod kontrolom.

– HIV je virus, a AIDS je oboljenje koje se pojavljuje nakon dugog trajanja HIV infekcije. Što se tiče držanja bolesti pod kontrolom, danas postoje izvrsni lijekovi koji sprečavaju pojavu bolesti kod HIV inficiranih osoba i omogućuju normalan životni vijek tih osoba. Ti isti lijekovi smanjuju zaraznost jer sprečavaju umnožavanje virusa u pacijentu – pojašnjava.

Kako bi liječenje bilo što uspješnije, važno je što ranije otkriti da je osoba inficirana.

– Glavni put prijenosa kod nas je nezaštićeni spolni odnos, a rjeđe se virus HIV-a prenosi putem inficiranih igala kod korisnika opojnih droga. Preporuka je korištenje zaštite prilikom spolnog odnosa sa zaraženima te izbjegavanje korištenja opojnih droga putem nesterilnih igala i šprica – naglašava. U prevenciji zaraze važna je i edukacija građana kojom se daju relevantne informacije, ali i brišu predrasude o zaraženima.

– Glavna je predrasuda da se to događa nekom drugom i da se to nama ne može dogoditi. Kako mi već dugo živimo s pandemijom HIV-a, predrasuda je sve manje, ali na njima treba i dalje sustavno raditi, prvenstveno putem edukacija javnosti. Radi se na edukaciji građana. Oni se vrlo rijetko javljaju u Zavod na savjetovanje, no ako imaju bilo kakvih pitanja neka nam se slobodno obrate – ističe Trupac te dodaje kako su sustavne edukacije bilo kojeg tipa malo zapostavljene zbog pandemije uzrokovane pandemijom covida-19.

– Testirati bi se trebao svatko kod koga postoji mogućnost da je bio u doticaju s osobom inficiranom HIV-om na način da je bilo direktnog nezaštićenog kontakta s krvlju zaražene osobe ili nezaštićenog spolnog odnosa. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji testiranje je moguće samo u Općoj bolnici Bjelovar na odjelu transfuziologije i to isključivo uz uputnicu liječnika. Anonimna testiranja moguće je obaviti u Zagrebu na više lokacija, primjerice u Klinici za infektivne bolesti te u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo – napominje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!