Grafolozi na potezu: Dva amandmana, jedan podnositelj, dva različita potpisa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković objavio je u četvrtak da je na prijedlog Državnog proračuna za 2022. stigao veliki broj amandmana, njih 475, zbog čega će sjednice Sabora idućeg tjedna početi već u ponedjeljak.

Sabor će o amandmanima raspravljati u ponedjeljak i utorak, dok će se o proračunu za 2022. godinu glasati u srijedu, najavio je.

Za stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije svakako je najvažniji amandman Mire Totgergelija (HDZ) za otplatu kredita za bjelovarsku bolnicu:

“Prilikom rasprave o proračunu Republike Hrvatske podnio sam amandman za Opću bolnicu Bjelovar u ukupnom iznosu 51,562 milijuna kuna:

  1. 17,699 milijuna kuna
  2. 17,077 milijuna kuna
  3. 16,786 milijuna kuna.

To su iznosi anuiteta dvaju kredita koje moramo otplaćivati, a čija otplata onemogućava normalno funkcioniranje županijskih zdravstvenih ustanova”, obrazložio je svoj zahtjev Totgergeli.

Na pitanje je li surađivao sa zastupnicima s područja županije, rekao je da nije, ali da je uvjeren da svi podupiru njegov zahtjev. Naglasio je da je intenzivno komunicirao s ministrom zdravsta Berošom koji je upoznat o bezizlaznoj situaciji u zdravstvu BBŽ ne stigne li pomoć države.

Amandman na proračun 2022. je podnio i bivši župan, sada zastupnik Damir Bajs. On od Vlade traži 50 milijuna kuna za opremu bolnice. Bajs smatra kako je Vlada pomogla bolnice u Mostaru, Puli i Sisku i ne vidi razloga zašto ne bi pomogla i bjelovarskoj bolnici.

Kad smo već kod Bajsovih amandmana, zanimljivo je kako je taj zastupnik tražio novac i u rebalansu za ovu godinu, ali se o njemu nije raspravljalo jer nije bio podnijet u skladu s poslovnikom Hrvatskog sabora.

Pažljivijem promatraču upada u oko i različit potpis na ta dva spisa. Očito ga nije potpisala ista osoba. Osobe koje su u poslovnom odnosu s bivšim županom tvrde kako je njegov potpis s najnovijeg amandmana autentičan, dok za drugi kažu da nije njegov. Kako tog dana (na raspravi o rebalansu za 2021.) nije ni bio u Saboru, može se pretpostaviti da ga je potpisala neka druga osoba u njegovo ime.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!