Mladoj modnoj dizajnerici Dori inspiracija su tridesete, pedesete… Sašije sve što zamisli!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Dora Maček, mlada dizanjerica iz Zagreba ruši sve predrasude. Osim što su joj šivača mašina i razni materijali jedni od najboljih prijatelja, Dora svojim kreacijama na Instagram profilu motivira i druge da prate njezine stope i slijede svoje snove.

– Ljubav prema šivanju i izrađivanju kreacija pojavila se prije tri godine, a sve je krenulo spontano. Nisam ni mislila da bih se time mogla baviti nego sam našla stare mamine haljine koje su mi bile “wow”. Odlučila sam ih probati, no nisu mi po mjeri odgovarale. Nakon toga odlučila sam upisati tečaj šivanja kako bih naučila nešto sebi prilagoditi. Tu se zapravo javila ta ljubav na način da sam vidjela da ja sama mogu nešto napraviti. Kakvu haljinu zamislim, takvu mogu kreirati – rekla je Dora.

Za svaku kreaciju, Dora dobiva različite inspiracije.

– Ponekad se radi o materijalu koji vidim, filmu ili čak glazbi, a ponekad i određeno razdoblje u modi. Primjerice, sada su mi inspiracija haljine iz 1930. dok su prošli mjesec bile one iz 1950. – priča Dora.

Dora uglavnom kroji haljine i suknje jer joj one ostavljaju najviše prostora za kreativnost. No, zanimalo nas je gdje sve te prekrasne kreacije završe.

– Trenutno sam u fazi gdje imam inspiracija na pretek pa želim što više krojeva isprobati. Dala sam si prostora da pustim van kreativnost i pronađem svoj stil. Kada jednu haljinu završim već prelazim na drugu pa većina toga ostane kod mene. To mi daje dovoljno vremena za procijeniti trebam li nešto doraditi kako bi bilo savršeno. Ako nisu kod mene u ormaru, onda su kod sestre ili prijateljica koje provjere je li sve u redu – kaže Dora.

Izraditi jedan odjevni predmet, priznaje Dora, nije nimalo jednostavno. Potrebni su vrijeme, volja i želja da kreacija ugleda svjetlo dana.

– Vremenski period ovisi o više čimbenika. Svaki put kada krenem raditi određeni dizajn gledam da on bude što drugačiji i zahtjevniji od prethodnog. Za zadnju haljinu koju sam radila trebalo mi je oko 40 sati. Iako se to čini puno za jedan odjevni predmet, smatram da treba vremena kako bi bio kvalitetan. Moj proces izrade kreće traženjem inspiracije. Nakon toga slijedi izrada kroja gdje potrošim puno vremena jer kroj sama izrađujem. Kada kroj isprobam i vidim paše li, slijedi isprobavanje u probnom materijalu. Nakon što probni dizajn bude gotov, njega prilagodim na krajnji kroj. Tek tada ide završno rezanje materijala i izrada konačne haljine – rekla je Dora.

Uz samo dizajniranje, šivanje i krojenje, Dora se bavi i društvenim mrežama koje su povezane s njezinom dizajnerskom pričom.

– Posljednjih mjesec dana fokus je na edukativnim videima putem kojih želim cijeli proces stvaranja približiti drugima. Cilj mi je potaknuti druge da se i sami upuste u šivanje ili jednostavno motivirati druge da je moguće vladati onime što želiš. No, moram napomenuti, ništa od toga ne bi bilo moguće bez mog zaručnika koji se bavi snimanjem i produkcijom izrade sadržaja za društvene mreže. Spojili smo njegov talent s mojim – priča nam Dora koja na svom Instagram profilu ima više od osam tisuća pratitelja.

– U budućnost gledam veliko i široko jer imam dosta velike planove za budućnost. Trenutno mi se nudi jako puno mogućnosti, čak toliko da ne znam na koju se stranu okrenuti. U pripremi su novi projekti, jedva čekam izaći u javnost s njima – zaključila je.

Veselimo se Dorinim novim idejama, a nadamo se da ćemo neke od kreacija moći jednog dana i kupiti jer, mjesta u ormaru će kad tad ponestati.

FOTO: Instagram Dora Maček

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!