Čuhnil: Treba preispitati okolnosti pod kojima Held vodi Maticu i milijunski projekt

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako se povukao s političke scene, sjene iz prošlosti i dalje prate Željka Helda, predsjednika Matice umirovljenika BBŽ. Posebno se ta sjena nadvila nad projektom “Za penziće BBŽ” o kojem, kako nam kažu u Matici, odlučuje samo jedan čovjek odnosno Held.

Na nedavno održanoj izbornoj skupštini županijske Matice, na kojoj je Held ponovno izabran za predsjednika, ponovno se povuklo pitanje financijskih problema projekta zbog kojih su, kako smo nekoliko puta pisali, zaposlenim ženama kasnile plaće. Da sve neće ići glatko, moglo se posumnjati već kod donošenja odluke o pokretanju projekta čiji je program tada vidio samo Held. Izvršni odbor pristao je na projekt jer, tko ne bi htio da zaposlene žene pružaju pomoć starijima i nemoćnima, kaže Zdenka Čuhnil iz Matice umirovljenika Daruvar i članica Izvršnog odbora županijske Matice.

– Held je odmah rekao da će biti voditelj projekta i više nikome nije podnosio nikakva izvješća. Nismo mogli pratiti nikakve detalje, pa ni detalj je li predao potvrdu o nekažnjavanju koja je nužna ako se ulazi u EU projekt – rekla je, aludirajući na Heldovu presudu.

Podsjetimo, Željko Held je na sudu završio nakon što je u siječnju 2016. godine zatečen s 99 kilograma sitno rezanog duhana za koji nije imao odgovarajuću dokumentaciju. Iako nije negirao osuđujuću presudu, rekao je kako duhan s kojim je zatečen nije bio njegov.

Za projekt koji je zapao u financijske probleme, Matica je posudila i novac sa svog žiro računa koji je išao na podračun projekta s ciljem da se isplate plaće zaposlenim ženama. Held je obećao da će se novac vratiti brzo nakon odrađenog ZNS-a, međutim, novaca nema ni dan danas, a Matica je došla u blokadu.

– Nadamo se da će se projekt nastaviti bez problema. Iako moram reći smo vrlo često kod donošenja odluka bili stavljeni pred gotov čin. Primjerice, na Predsjedništvu smo se dogovorili da se ide u kredit od 800 tisuća kuna, a Held je došao s prijedlogom od milijun kuna govoreći da ne možemo odbiti jer to je gotova stvar te da bi se moglo dogoditi da žene u protivnom ne dobiju plaću – rekla je Čuhnil.

Isto tako, na posljednjoj sjednici Held je odmah preuzeo glavnu riječ pa se nije razgovaralo o financijskom stanju, iako su ostali tražili izvješće, kaže Čuhnil.

Held je, nastavlja Čuhnil, u Matici i zaposlen na četiri sata za što naravno prima i plaću, i to navodno nešto više od 5000 tisuća kuna neto, a tu je i 2000 kuna naknade za prijevoz na posao, na koji, prema riječima Čuhnil, Held baš i ne dolazi.

– Zapravo smo tek sada na posljednjoj skupštini prihvatili pravilnik o radu po kojem je on zapošljavao i određivao sam plaće. Sve radi jedna osoba koju se za sve treba pitati – dodaje.

Iako uz Željka Helda i njegovo poslovanja u Matici postoji dosta nelogičnosti, one vezane za projekt “Za penziće BBŽ” najčešće dolijevaju ulje na vatru. Tko je odobrio projekt bez potvrde o nekažnjavanju ili još gore, ako je potvrda predana na uvid, a projekt je prošao, radi li se o malverzaciji?

– Da netko krivo ne shvati, taj projekt je potreban, pohvalan i donosi puno koristi, kako zaposlenim ženama, tako i osobama kojima one nastoje olakšati svakodnevicu. No svakako treba preispitati okolnosti u kojima se provodi – zaključuje Čuhnil.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!