Neće samo Možemo platiti kaznu zbog žena na listama, evo koliko mora ‘keširati’ najjača bjelovarska stranka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U medijima je odjeknula vijest da je država tužila političku platformu Možemo zbog toga što je na izbornoj listi u Osijeku imala previše žena. Zakonski je sve čisto – sve stranke koje na listi imaju manje od 40 posto bilo kojeg spola bi trebale biti lupljene po džepu, ali ironija je u tome da je takva odredba i donesena zbog toga što je u politici premalo žena. Nije Možemo jedino koje je na lokalnim izborima izignoriralo rodnu kvotu. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su to napravili SDSS u Đulovcu i HSLS u Kapeli, Novoj Rači i Čazmi, a u sva četiri slučaja su tipično za hrvatsku politiku deblji kraj izvukle žene. I dok općinsko državno odvjetništvo za đulovački slučaj ne zna, za liberale zna i sudu je podnijelo tri optužna prijedloga – po jedan za svaku listu. Potvrdio nam je to i šef HSLS-a Dario Hrebak koji kaže kako su u Čazmi pogriješili, ali da su u Novoj Rači i Kapeli imali izbor ili predati listu bez dovoljno žena ili ju ne predati uopće.

-Bolje i platiti kaznu nego ne imati listu uopće. Mislim da je to smrt demokracije – kaže Hrebak.

A demokracija je skupa, HSLS će zbog premalo žena na listama koštati ukupno do 80 tisuća kuna. Hrebak se ipak nada nešto manjem iznosu.

-Gledajte, ja osobno računam na jednu racionalnost sudova – nada se predsjednik HSLS-a.

Iako je svjestan greške, Hrebak ne može sakriti nezadovoljstvo i ljutito poručuje da ih se ni manje ni više nego kažnjava zbog toga što izlaze na izbore.

-Mi govorimo o broju žena na listama, a imamo općine u kojima se pojavila jedna politička stranka i nitko drugi osim nje. Ja bih sada trebao naći dovoljan broj žena, a ne mogu naći ni dovoljan broj ljudi koji žele izići na izbore! Otišli smo predaleko u traženju bolje demokracije, mislim da smo napravili kontraefekt – ljuti se prvi čovjek HSLS-a.

Nakon propitkivanja smisla rodnih kvota šef liberala upire prstom u žene koje su, smatra, nezainteresirane za političko djelovanje.

-Nije jednostavno biti liberalni političar u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pogotovo u malim mjestima gdje se žene ne žele baviti politikom – zaključuje Hrebak.

No, žene bi se možda i bavile više politikom kada ih muški kolege ne bi prečesto na liste stavili samo da ispune kvotu i uvijek naprijed gurali “dečke”, kada bi se u javnosti više govorilo o tome što su rekle, a ne kako izgledaju i kada bi se društveno-obiteljske obveze ravnopravnije raspodijelile, pa ne bi bile one te koje se u većini slučajeva moraju hvatati kuhače, usisavača, brige o djeci i starijima, a na sve to ne pomaže ni to što ih Hrebak sada maltene optužuje za premalo demokracije. Sve to, a ne samo navodna nezainteresiranost žena, dovodi do toga da je politika i dalje pretežno muški klub.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!