Novi županijski vatrogasni zapovjednik otkrio prioritete za početak mandata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije od nedavno ima novog zapovjednika. Riječ je o Josipu Hegeru, dosadašnjem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazme. Dužnost je preuzeo od dosadašnjeg v.d. zapovjednika i šefa daruvarskih vatrogasaca Zdenka Brandeisa za kojeg ima samo riječi hvale.

-Ovim putem želio bih zahvaliti g. Brandeisu na svemu što je učinio kao vršitelj dužnosti zapovjednika. Uz sve obveze koje ima u daruvarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, ovaj je podao odlično obavljao i pobrinuo se da u županijskoj vatrogasnoj zajednici sve funkcionira kako treba – kaže Heger.

Heger je na ponovljenom natječaju za vatrogasnog zapovjednika imao jaku konkurenciju. Protukandidati su mu bili voditelj smjene u JVP Bjelovar Silvije Galić, zamjenik zapovjednika JVP Bjelovar Darko Despot, a na natječaj se javio i šef predavačkih vatrogasaca Darko Lovrić. No, Hegerovo dugogodišnje iskustvo i vođenje čazmanskih vatrogasaca ipak su presudili.

-Jedan od razloga zbog kojih sam se odlučio motivirati jest i činjenica da Vatrogasna zajednica ima novog predsjednika, Silvestra Štefovića, s kojim sam i ranije surađivao na nekim projektima te imamo sličnu viziju razvoja vatrogastva – kaže Heger.

Na ruku ostvarenju te vizije, kaže Heger, ide im i novi Zakon o vatrogastvu koji podrazumijeva veća ulaganja u vatrogastvo, uključujući i ulaganja u obuku, i u opremu.

-To je jako važno jer vatrogasci, bez obzira na to koliko su obučeni za svoj posao, bez odgovarajuće opreme na mogu funkcionirati. U minulom razdoblju vatrogasci u BBŽ su dobili dosta opreme, a vjerujem kako će se taj trend nastaviti i u budućnosti – dodaje Heger.

Jedan od prioriteta koji su si odredili novi županijski zapovjednik i predsjednik jest formiranje vatrogasnog operativnog centra, o čemu se priča već godinama.

-Sada smo korak bliže realizaciji toga, centra je uvršten i u financijski plan, a svemu bismo uskoro trebali razgovarati i na zakazanom sastanku s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem i županom Markom Marušićem. Time bi se olakšao rad svih vatrogasnih zapovjednika u županiji koji trenutno podrazumijeva veliku odgovornost, često i pritisak – tumači naš sugovornik.

Želja mu je, kaže, poraditi i na popularizaciji dobrovoljnog vatrogastva u županiji. Upravo je Čazma, iz koje dolazi, poznata po dobrovoljnom vatrogastvu, a svaki četvrti stanovnik toga grada je vatrogasac.

-Situacija u manjim sredinama je teška, nedostaje nam ljudi, i to prvenstveno mladih ljudi. Moramo pronaći način da ih motiviramo da se uključe u te aktivnosti jer dobrovoljni i profesionalni vatrogasci jedni bez drugih ne mogu – zaključuje Heger.

Foto: Grad Čazma/Davor Kirin


PODIJELI S PRIJATELJIMA!