Hribljanica napala projekt aglomeracije jer je prejeftin!?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Bjelovar se voli hvaliti po povlačenju EU sredstava pa tako i za sustave vodovoda i kanalizacije. Popularnog naziva aglomeracija. Danas se nameće jedna zanimljiva usporedba.

U Đurđevcu je potpisan danas zadnji ugovor kojim je tom gradu od 8,264 stanovnika (popis 2011.) dodijeljeno oko 430 mil kn za aglomeraciju.

Nameće se pitanje po čemu je to Bjelovar vodeći, a tako nam se stalno govori, ako je kao grad od 40.276 stanovnika (popis 2011.) za aglomeraciju povukao 257,472. 00 kn.

Svakako da treba ulagati u infrastrukturu i za kvalitetniju vodovodnu i kanalizacijsku mrežu ali ne treba potcjenjivati zdrav razum i pismenost naših sugrađana. Istina je da možemo i bolje, a zašto nije bolje to je pitanje?”

Napisala je to bivša zamjenica župana i kandidatkinja za gradonačelnicu Bjelovara Bojana Hribljan i izazvala brojne reakcije. Legitimno je pravo gđe. Hribljan boriti se za političke bodove, ali bila bi puno uspješnija da se kritika suparnika temelji na činjenicama. Iako sama kaže da “ne treba podcjenjivati zdrav razum i pismenost naših sugrađana”, prezentirani podaci su netočni, a iz netočnih podataka proizlaze netočni zaključci.

Jednostavna usporedba dva plana pokazuju sasvim drugu sliku od prezentirane. Aglomeracija Đurđevac ne odnosi se samo na taj “grad s 8,264 stanovnika”, već na područje naselja Ferdinandovac, Virje, Novo Virje, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac, Kozarevac, Šemovci, Hampovica, Delovi, Novigrad Podravski, Čepelovac, Budrovac i Grad Đurđevac. Kroz projekt izgradit će se 3265 metara transportnog vodoopskrbnog cjevovoda, 29 519 metara vodoopskrbne mreže i 3 349 kućnih priključaka na vodovodnu mrežu. Priključit će se gotovo 11.300 stanovnika na novi sustav javne odvodnje i 9.500 stanovnika na novi sustav vodoopskrbe. Tako piše u potpisanom projektu.

Bjelovarsko-rovišćanska aglomeracija predviđa izgradnju ukupno 15.326 m novih kanala odvodnje otpadnih voda. Svi planirani kanali se spajaju na postojeći sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Rekonstrukcija vodovoda predviđena je u 18 ulica u gradu u ukupnoj duljini od 6.204 m s rekonstrukcijom postojećih kućnih priključaka.

Izgradnja nove vodovodne mreže u općini Rovišće u duljini je od 14.281,00 m. Izgradnja nove mreže odvodnje u duljini od 15.790 m obuhvatit će dio ulica u samom Bjelovaru, ali i prigradska naselja – Stare Plavnice, Ždralove, Prokljuvane i Letičane. Rekonstrukcija postojećih uličnih cjevovoda u duljini od 2.595 m obuhvaća šest ulica u samom središtu grada, a među njima je i korzo. Očekuje se priključenje na mrežu novih 2303 stanovnika.

Očito je da Bjelovar ima razvijeniju vodoopskrbnu mrežu i sustav odvodnje od Podravaca pa su i ulaganja znatno manja. Da je ostala stara vlast u županiji, vjerojatno bi trošak aglomeracije bio duplo skuplji, ali srećom nije. 

I tko onda ima problema sa zdravim razumom i pismenošću?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!