Kronologija jednog propadanja i kraj bacanja javnog novca u bunar bez dna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U kaljuži, da ne spomenemo kakvu drugu riječ za baru neugodne boje i mirisa, a u kojoj se našla nova županijska vlast, daruvarska Vodoprivreda svakako je jedan od “najvećih zagađivača”.
Što učiniti s tvrtkom koja godinama gomila dugove i do sada je uspjela natući dug prema vjerovnicima od oko 16,8 milijuna kuna, a ukupan minus je čak 27 milijuna kuna? Tvrtku godinama posjećuju policijski istražitelji. U jednom od ranijih medijskih izvješća spominje se: policijska je istraga utvrdila da su brojne osobe napravile niz kaznenih djela koja se odnose na nepravilnosti pri dodjeli kredita nekim djelatnicima poduzeća, nepoduzimanje mjera za naplatu izdanih računa, isplata dnevnica na temelju fiktivnih putnih naloga, trošenje novca na reprezentaciju, korištenje službenog automobila u privatne svrhe (odlazak u Austriju i na utakmicu u Budimpeštu), rad strojeva “Vodoprivrede” u privatne svrhe, isplata fiktivnih računa trgovačkom obrtu… Od objekta Dabrovac za Hrvatske vode koji bi trebao biti centar za obranu od poplava toga područja, napravljeno je elitno okupljalište… I lani je policija češljala poslovanje, ali objavu njihovih rezultata tek čekamo.

Još krajem siječnja 2020. pokrenut je predstečajni postupak: “Otvoren je predstečajni postupak za Vodoprivredu Daruvar, tvrtku u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, koja ima blokiran račun zbog nepodmirenih obveza od 4,3 milijuna kuna. Ukupne obveze prema vjerovnicima su 16,8 milijuna kuna, a tvrtka predlaže da se dug reprogramira bez otpisa i vrati u roku od devet godina s počekom od godine dana. Najveći vjerovnik je Ribnjačarstvo Končanica, koja je u većinskom vlasništvu Vodoprivrede sa 6,1 milijunom kuna regresnog potraživanja zbog sudužništva u kreditu kod PBZ-a, a istovremeno Vodoprivreda od Ribnjačarstva potražuje 5,9 milijuna kuna. Ostali veći vjerovnici su Anino iz Zagreba (tri milijuna kuna), Poljodar TIM iz Daruvara (2,9 milijuna kuna) i Kolektor koling iz Petrinje (1,8 milijuna kuna).
Na scenu stupa tadašnji župan Damir Bajs. “Bjelovarsko-bilogorska županija spasila je Vodoprivredu Daruvar od stečaja. Temeljem jednoglasne odluke Županijske skupštine i putem javnog natječaja Županija je kupila trezorske dionice tvrtke u vrijednosti 1,8 milijuna kuna čime je postala većinski vlasnik i time spasila tvrtku od stečaja i sačuvala preko 100 radnih mjesta. Značilo je to tada isplatu zaostalih plaća radnicima, ali i likvidna sredstva za poslovanje Vodoprivrede. Također, isti potez spasio je i Ribnjačarstvo Končanica od predstečaja i bio je to spas za još 40-ak radnih mjesta”, priopćila je tada županova press služba.

Injekcija spasa, javili su svi mediji i slavili spas tvrtke jer je u srpnju te 2020. potpisan ugovor svih ugovora: “Riječ je o ugovoru vrijednom 33.667.347,12 kuna putem kojeg je Vodoprivreda Daruvar dobila posao podizvođača na projektu aglomeracije Lipik-Pakrac, odnosno izvođenju radova na vodovodu i kanalizaciji.
To je najvrjedniji pojedinačni posao ikada u povijesti daruvarske Vodoprivrede. – Nadam se na obostrano zadovoljstvo završiti ovaj projekt i da nećemo stati samo na ovih 33 milijuna nego da ćemo možda odraditi i koji milijun više tako da je to kruna što smo postigli i jedna stabilnost u sljedećih godinu dana“, istaknuo je tom prilikom Robert Marinić direktor Vodoprivrede Daruvar d.d. Inače, cijeli posao aglomeracije Pakrac-Lipik vrijedan je 140 milijuna kuna, priopćeno je tada iz BBŽ.
S nadolazećim mjesecima poslovanja optimizam je splašnjavao, injekcija županije nije bila dostatna, milenijski posao nije omogućio da se zaradi još koji milijunčić i Vodoprivreda je opet u banani.
I što je činila bivša vlast predvođena županom Damirom Bajsom suočena s tim stanjem? 23. rujna 2020. Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije donosi odluku o podnošenju ponude za povećanje temeljnog kapitala tvrtke Vodoprivreda Daruvar d.d. o povećanju temeljnog kapitala društva uplatom od strane županije, čime je BBŽ postala većinski imatelj od 60,58 % dionica daruvarske Vodoprivrede. Dakle, još 1,8 milijuna u bunar bez dna.
Odluka je ispoštovana u travnju izborne 2021. i kreće ista mantra: “Uplaćena sredstva od strane Bjelovarsko-bilogorske županije omogućila su izbjegavanje stečaja tvrtke, isplatu dvije zaostale plaće zaposlenicima, ali i obrtna sredstva za rad Vodoprivrede Daruvar. Tako se Bjelovarsko-bilogorska županija već drugi puta uključila u spašavanje Vodoprivrede tvrtke koja ima stotinjak zaposlenika i time je sve ono što je najavljeno od strane župana Damira Bajsa i ispunjeno”.
Uoči lokalnih izbora sve je mirisalo na predizbornu promidžbu pa se oglasio tamošnji sindikat. Hladno je dao podatke o firmi: “Promjenom uprave tvrtke Vodoprivreda Daruvar d.d. krajem 2019. godine, utvrđeni su stvarni financijski rezultati prema kojima je poslovna godina završena s gubitkom od 9,7 milijuna kuna koji je rezultat poslovanja u prethodnih 10-ak godina, slijedom čega je podnesena kaznena prijava protiv bivšeg direktora i članova tadašnjeg saziva Nadzornog odbora na čelu s predsjednikom NO-a, gosp. Markom Širac, koji je ujedno imatelj najvećeg paketa dionica tvrtke kao fizička osoba.
Glavna skupština tvrtke nije dala razrješnicu ranijem članu uprave za vođenje poslovanja društva u 2019. godini do dana prestanka njegovog mandata direktora, kao niti članovima Nadzornog odbora za obavljeni nadzor poslovanja društva u 2019. godini. Ostavkom ranijeg direktora tvrtke, tvrtka je došla u blokadu žiro računa.”
Kronologija je to jednog propadanja i truljenja koja je zatekla novoizabranog župana Marka Marušića. Što učiniti s tvrtkom koja ždere novac i traži sve više i više. Politička je odluka bila omogućiti ulazak ozbiljnom strateškom partneru i omogućiti mu preuzimanje većinskog paketa. Taj je zaključak izglasan već na konstituirajućoj sjednici novog saziva Županijske skupštine.
„Naš osnovni cilj je zadržavanje radnih mjesta te razvoj Vodoprivrede. Osobno sam sudjelovao u razgovoru s vjerovnicima da pristanu na naš novi predstečajni plan, odnosno da odustanu od 50% svojih tražbina. Mi smo u ovom trenutku na 70% dobivenih takvih odobrenja i napravili smo sve što smo mogli da Vodoprivreda ne ode u stečaj”, rekao je Marušić nakon čega je počeo razgovore s dva potencijalna ulagača: zagrebačkom Energovizijom sa stranim kapitalom i đulovačkim Energom koji se predstavio danas.
“Nikoga u startu ne favoriziramo, već želimo donijeti najbolju moguću odluku“, ističe župan Marušić. Potporu ima i od daruvarskog gradonačelnika: “Problemi Vodoprivrede Daruvar predugo traju, ali smo na najboljem putu da se situacija riješi. Svako radno mjesto je važno, a pogotovo poduzeće koje zapošljava stotinjak djelatnika u Daruvaru te četrdesetak u Ribnjačarstvu Končanica. Županija će sigurno uložiti maksimalan napor da se sve dobro završi“, istaknuo je Damir Lneniček.
Potporu novom predstečajnom planu dala je i sutkinja Trgovačkog suda Branka Pleskalt koja očekuje uspješno ročište i omogućavanje ulaska strateškog partnera i novog većinskog vlasnika sa svježim novcem.
Na kraju, u presjeku porazne kronologije posrtanja tvrtki koje obje imaju mjesto na tržištu, kristaliziraju se dva pristupa. Prvi je bio bivše Bajsove vlasti koja je krpala rupe i čepila usta nezadovoljnih neplaćenih radnika, i drugi, Marušićev koji umjesto da rasipa županijski novac, traži izlaz u svježem kapitalu, strateškom partneru koji će odgovorno upravljati tvrtkom, sačuvati radna mjesta i isplaćivati zarađene plaće.
Končanica je najveći ribnjak u Hrvatskoj koji je u gotovo 120 godina dugoj povijesti opskrbljivao ribom, uglavnom šaranom, stolove pola zapadne Europe. Za vodne građevince iz Daruvara nikad nije bilo više posla. Županija do sada nije znala voditi te tvrtke, red je da ih preuzmu oni koji znaju. Naravno, da to plate i sami zarade, a isplate i radničke plaće s porezima i doprinosima gradu, županiji i državi.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!