Lokalni čelnici koji odbiju otkriti na što troše novac građana kazne će plaćati iz vlastitog džepa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rijetke su situacije kad se oko neke teme u Saboru složne i vladajući i oporba. Upravo to se dogodilo tijekom jučerašnje rasprave o novom Zakonu o proračunu koji, među ostalim, predviđa kazne na lokalne dužnosnike koji neće transparentno prikazivati na što troše javni novac. Ta je odredba već ušla u novi Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, no ondje su izostale kaznene odredbe, što bi trebao ‘popraviti’ Zakon o proračunu.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak duže vrijeme ističe kako je transparentnost, koja je već zaživjela u Bjelovaru kojim upravlja, nužno uvesti u cijeloj državi, a to je i bio uvjet za sklapanje koalicije s HDZ-om. Hrebak je otkrio kako je njegova stranka pripremila amandman za novi zakon.

-Svi lokalni dužnosnici, načelnici općina, gradonačelnici i župani moraju javno pokazati koliko su javnog novca potrošili, kada, na što, kome je on uplaćen. To je ogroman iskorak kad je riječ o trošenju javnog novca – kazao je Hrebak, dodajući kako je to jedini način na se skine stigma s lokalnih čelnika koji svoj posao obavljaju časno i odgovorno.

Konkretno, novi Zakon predviđa kazne između 10 i 50 tisuća kuna za odgovorne osobe u jedinicama lokalne odnosno regionalne samouprave, i to za više situacija. Lokalni čelnici će tako biti kažnjeni ako proračunski novac planiran za određene projekte i aktivnosti potroše na nešto drugo, ako javno ne predoče detaljnu specifikaciju trošenja proračunskog novca, ako ne objave godišnje financijsko izvješće i sl. Ono što je važno u cijeloj priči jest to da će odgovornost biti isključivo na prvim ljudima općina, gradova i županija pa će oni, ako putem nešto ‘zeznu’ ili ih se uhvati s prstima u pekmezu, kaznu morati platiti iz vlastitog džepa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!