Totgergeli: Bivši župan Bajs sakrio je još 10 milijuna kuna za bolničku zgradu, bez opreme

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dobili smo državni novac za otplatu kredita u sljedeće tri godine za novu zgradu bolnice, pohvalio se Miro Totgergeli (HDZ), podnositelj zlatnog amandmana za građane Bjelovarsko-bilogorske županije i poentirao na neuspjehu bivše vlasti da osigura novac za gradnju, ali i za opremanje bolnice. Obrušio se na oporbu koja radi istupe kojima je svrha medijska promidžba, a čiji amandmani su neprovedivi. – Jeste li ikada vidjeli u posljednjih pet godina neki plan za opremu i preseljenje bolnice, upitao je Totgergeli. 

Ukupni trošak bolnice je oko 282 milijuna kuna, dakle 10 milijuna kuna više od ugovorene cijene koja je i u startu bila viša za 107 milijuna, rekao je saborski zastupnik. – Imamo 17 tisuća kvadrata, a pitanje je koliko nam stvarno treba, upitao se. 

I župan Marko Marušić zahvalio je stranačkom kolegi na ovom uspjehu, ali i istaknuo da je suočen s problemima otplate kredita i opreme nove bolnice. – Od tog problema na bježimo, ali suočeni smo s njima i zajedničkim snagama učinit ćemo sve da osiguramo novac za opremu za koju sada nemamo sredstva. O tome zašto nema novca, a ni plana za opremu, treba pitati mog prethodnika (Bajsa), a da ovo nismo postignuli, cijela županija ostala bi bez adekvatne zdravstvene skrbi. Ne mogu obećati kad ćemo staviti cijeli objekt u funkciju, ali idemo dio po dio, rekao je Marušić.

Bez minimalno milijun kuna ne može se ni preseliti postojeća oprema koja bi koliko-toliko zadovoljila nove uvjete. 

Zahvalna na novcu iz državnog proračuna bila je i v.d. ravnateljica Ivanka Fehir Radanović. – Nama je sada glavni problem opremanje nove zgrade. Za to nam treba između 80 i 100 milijuna kuna, a to je novac koji nemamo. Samo za objedinjeni hitni prijam treba nam oko 15 milijuna kuna. Osim toga, bolnica je dužna za lijekove oko 22 milijuna kuna, ali sve bolnice imaju sličan problem, rekla je Fehir Radanović. 

Unatoč svemu, sljedeće godine u novoj zgradi nećemo vidjeti pacijente.

Nazočni nisu znali za najnovije anekse temeljnom ugovoru kojima će gradnja poskupjeti za još oko pola milijuna kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!