Pred zatvaranjem prva trgovina domaćih proizvoda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/GAREŠNICA – Koliko su traženi domaći proizvodi? Odgovor na to pitanje najbolje znaju poljoprivrednici koji su se odvažili na otvaranje trgovina s ponajviše lokalnim proizvodima. U Bjelovaru je to Bilogorska košara istoimene zadruge. U njoj se uglavnom neće vidjeti gužva, kupaca ipak ima, a teško je reći za čim općenito vlada veći interes, navodi Horvat koji je u Upravnom vijeću Zadruge.

-U zimskom periodu najviše idu prerađevine, znači zimnice, ajvari, pinđuri, rakije, likeri, džemovi dok u sezoni ide povrće i sve ostalo – navodi Horvat.

Nenad Horvat

U trgovini “S garešničkih njiva” koju je u najjačem ugrizu pandemije prije godinu i pol za vrijeme lockdowna otvorila Garešničanka Tatjana Balja se na početku kada je dostavljala dosta dobro prodavalo sve i prodavalo se puno. No, s ublažavanjem mjera je i entuzijazam splasnuo, pa je i prodaja sada skromna.

-Garešnica je mala, ljudi dosta toga imaju i nije prepoznata razlika između velikih trgovačkih centara i mene i jednostavno opet je problem u toj razlici u cijeni – tumači razloge slabe prodaja Balja.

Između nje kao i Bilogorske košare i velikih trgovačkih centara razlika u cijeni nije velika, ali ponekada je presudna. No i to, smatra Balja, treba razumjeti.

-To su razlike od 5 do 10 kuna, ali ljudima koji imaju mirovinu od 1.500 kuna je i tih pet kuna puno – svjesna je problema Tatjana Balja.

Nameti i obveze trgovini pri tome samo dolaze zbog čega je Balja priznaje pred zatvaranjem jer takve trgovine u malim sredinama, sigurna je, ne mogu opstati bez potpore lokalne i županijske vlasti. Ona je gurala koliko je mogla, ali dalje sama više ne može.

smart

PODIJELI S PRIJATELJIMA!