Dok policija čuva Gradsko vijeće od antivaksera, na sjednici se lome koplja oko livade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Poučeni primjerom s posljednje sjednice Gradskog vijeća nakon koje su antivakseri dočekali gradonačelnika Hrebaka, današnju su sjednicu osiguravali brojni policijski službenici kako se ta situacija ne bi ponovila. Inače dosadnjikava sjednica započela je uobičajeno aktualnim satom na kojem se istaknulo pitanje HNS-ove Jasne Višnjević koju je zanimalo zašto se u posljednjih mjesec dana saziva dvije sjednice Gradskog vijeća radi donošenja odluke o raspisivanju javnog poziva za prodaju zemljišta u ulici Krste Frankopana pod različitim uvjetima.

Naime, na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju navedenog zemljišta u svrhu izgradnje novih gospodarskih kapaciteta i osnivanja nove poslovne jedinice green field investicije iz područja IT sektora. Tada je kupac trebala biti bjelovarska tvrtka BCS koja je odustala od kupnje zemljišta. Višnjević je upitala zašto je odlučeno ponovno raspisati javni poziv, ali pod drugim uvjetima i drugoj pravnoj osnovi, ali i namjeni prostora. Oštro je upitala gradonačelnika Hrebaka znači li to da mijenjamo uvjete prodaje zemljišta kako naiđe na novog potencijalnog kupca te je li on poznat. Hrebak joj je odgovorio kako je poduzetnik bio kod njega i iskazao interes za kupnju, no u međuvremenu je odustao iz nepoznatog razloga. Upitao je Višnjević je li joj palo na pamet da je on odustao od kupnje upravo zbog silne pompe koja se podigla te joj prigovorio da pokušava stvoriti aferu.

-Treba malo više vjere u sve nas, nismo mi tu neki lopovi koji pokušavaju muljati s natječajima – istaknuo je Hrebak te dodao kako je racionalnije da Grad proda spornu nekretninu jer već deset godina nema plan što s njom učiniti. Hoće li je uspjeti prodati, pokazat će vrijeme jer, kako je naglašeno, ta se nekretnina prodaje već godinama i dosad nije bilo interesa za kupnju.

Na kraju su zaključili kako je došlo do greške u komunikaciji jer Višnjević nije željela stvoriti aferu, štoviše, naglasila je kako joj je drago da se to zemljište prodaje. Nju je samo zanimalo zašto se nije išlo na ponavljanje natječaja kako bi se dalo mogućnost drugim investitorima iz gospodarstva da se jave. Hrebak je rekao kako je burno reagirao zbog optužbe da se nekome pogodovalo. Objasnio je da Grad ne može brinuti o svim nekretninama i koje mu ne trebaju, no teško je naći kupca za njih. Na kraju rasprave svi su prisutni vijećnici prihvatili da se raspiše javni poziv za prodaju tog zemljišta javnim nadmetanjem.

Usuglašeni su vijećnici bili i u prihvaćanju izvješća o radu gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima za razdoblje 2018.-2020. godine, kao i u prihvaćanju izmjene odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika upravnih tijela Grada Bjelovara. Potonja odluka odnosila se na usklađivanje s uredbom Vlade RH koja je objavila visinu minimalne plaće za 2022. godinu sa sadašnjeg koeficijenta 1,27 na 1,35, a odnosila se na čistačice. Jednoglasni su bili i kod odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Terme Bjelovar d.o.o. za izradu tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije u istražnom prostoru Korenovo kako bi ostvario bespovratna financijska sredstva.

Damir Bajs je nakon petosatne Županijske skupštine pronašao vremena i energije da učestvuje i na sjednici Gradskog vijeća. Kad je na red došao prijedlog odluke o otpisu nenaplativog potraživanja s osnove poreza na potrošnju, prigovorio je da iz dobivene dokumentacije o dugu pravnih i fizičkih osoba prema Gradu nije jasno što je nenaplativo, a što u zastari. I HDZ-ov Ante Topalović htio bi dobiti detaljniju dokumentaciju u kojoj bi se navodila imena obrta, no Željka Vizi odgovorila mu je kako po zakonu ne smiju davati osobne podatke. Ova točka dnevnog reda bila je jedina koja je zaključena s tri suzdržana glasa (među kojima i Bajsovim).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!