Prihvaćen Sporazum Sjever, evo koliko novca dolazi u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je na sjednici Vlade usuglašen Razvojni sporazum za sjever Hrvatske koji će se potpisati do kraja godine. Velika je to vijest za našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju i za cijeli sjever Hrvatske jer će se kroz Sporazum financirati naše strateške razvojne projekte u vrijednosti većoj od dvije milijarde kuna, izjavio je danas župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Hvala Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem koja ovime realizira važan prioritet Programa Vlade i pokazuje snažnu predanost ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, dodao je.

Sporazum će snažno pridonijeti jačanju konkurentnosti gospodarstva, smanjenju siromaštva, razvitku infrastrukture, povećanju životnog standarda, kvalitetnijem životu građana i većim plaćama u sjevernim županijama, zaključio je Marušić.

Postupak izrade tog sporazuma pokrenut je na inicijativu Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak na današnjoj sjednici.

Razvojni sporazum sklapaju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i jedinice područne (regionalne) samouprave, a njegova svrha je usklađivanje prioriteta razvoja državne i područne (regionalne) razine, utvrđivanje strateških projekata regionalnog razvoja te planiranje sredstava za njegovu provedbu.

Ukupna procijenjena vrijednost 38 projekata obuhvaćenih sporazumom je 15,1 milijarda kuna. Od toga vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata iznosi 9,2, dok ukupna vrijednost projekata županija (uključujući rezervne projekte) iznosi 5.9 milijardi kuna. Trošak financiranja projektno-tehničke dokumentacije je 65,5 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je sporazum na tragu Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i da bi trebao biti potpisan do kraja godine, priopćeno je iz Vlade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!