Nakon što su inspektori ‘rastjerali’ kumice, Grad obećava pomoć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije nekoliko dana nenadana inspekcija je gotovo pa ispraznila bjelovarsku mliječnu tržnicu. Jedna od privremeno protjeranih kumica je i Dragica Šćuric iz Gornjih Plavnica koja nije imala potreban veterinarski pregled mlijeka i sada joj slijedi kazna. Koliko jako će biti lupljena po novčaniku tek treba saznati.

-To ću vidjeti, ići ću sucu za prekršaje, a koliku kaznu ću dobiti to još ne znam – kaže Šćuric.

No, Šćuric koja u staji ima tek dvije kravice zna da od proizvodnje sira i vrhnja odustati ne može.

-Čujte, kada vam je mala mirovina ne možete živjeti od toga, morate još nešto uz to raditi – kaže bjelovarska sirarka.

Sada je Dragica Šćuric u prilagodbu uvjeta uložila šest i pol tisuća kuna i vratila se za svoj štand na mliječnoj tržnici, a svaka tri mjeseca će mlijeko morati dati na analizu. Na cijelu situaciju su se danas osvrnuli Komunalac i Grad Bjelovar.

-Ja kontrole pozdravljam i kontrole treba biti – ističe zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

No, isto je tako činjenica, nastavio je Brajdić, da su mali poljoprivrednici sustavno uništavani posljednjih 30 godina i da je cijeli sustav prenormiran zbog čega ga je malima teško pratiti. Zbog kažnjavanja malih proizvođača s mliječne tržnice je ljut i član Uprave Komunalca Josip Heged.

-Ovi su ljudi pošteni i hoće raditi, oni ne traže socijalnu pomoć, oni hoće raditi – naglašava Heged.

Grad obećava pomoć. Sljedeće će godine organizirati edukaciju za poljoprivrednike na kojoj će biti predstavnici inspekcija, a stiže i financijska potpora.

-Mogu najaviti da ćemo iduće godine uvesti mjeru subvencioniranja uzoraka sira i vrhnja na analizu. To ne košta puno, ali vidimo da za naše male poljoprivredne proizvođače koji su sustavno uništavani 30 godina svaka kuna znači puno – ističe Brajdić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!