Pitamo građane, treba li djecu cijepiti i trebaju li i za njih covid potvrde?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Počelo je cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina protiv koronavirusa. Odaziv je na državnoj razini za sada slab, a mi smo provjerili što o tome misle građani. Za Tunu Djonaja kojeg smo zatekli na bjelovarskim ulicama to nije ništa novo.

-Mi moramo cijepiti djecu. U Njemačkoj sam, moramo inače nakon izvjesnog vremena više ne mogu ići na nastavu – tvrdi Djonaj koji je zbog toga, kaže, zabrinut, ali pravila su pravila.

Za Daruvarčanku Jasnu Lalić nema dileme – i djecu treba cijepiti.

-Mislim da da. Ja sam svoju djecu dala cijepiti, doduše oni su stariji, ali i da su mlađi svakako bi ih cijepila – kaže Lalić.

Ostali koji su stali pred naš mikrofon nisu toliko sigurni. Dio ih je doduše bezrezervno za cijepljenje djece, ali dio je suzdržaniji.

-Treba cijepiti. Cjepivo je dobro, cijepili smo se i mi, cijepili su se naši stari, pa se trebaju i djeca cijepiti – kaže Jelica Božinović.

Marija Ivanušec je malo opreznija.

-To ovisi o njihovom zdravstvenom stanju i o tome treba ovisiti cijepiti ili ne – smatra Ivanušec.

Dio drži da bi o tome trebali odlučiti isključivo roditelji, a tako i je jer je cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina dobrovoljno, ističe v.d. ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac. Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju je osigurano ukupno 1.200 doza, a prvih 300 je upravo stiglo. Roditelji koji svoje klince žele cijepiti protiv koronavirusa se za to ovisno o njihovoj dobi mogu obratiti na dvije adrese.

-Mi cijepimo školsku djecu petkom od 9 do 12, a ostala djeca će se cijepiti kod nadležnih pedijatara – prema dogovoru – tumači Trupac.

I dok nitko od onih koje smo upitali nije izričito protiv cijepljenja djece od 5 do 11 godina, ideja uvođenja covid potvrda za djecu se ne sviđa nikome.

-Možda da, ali je prekomplicirano i djeca bi tu gubila. Mislim da ne treba i ne znam na temelju čega uvesti covid potvrde za djecu. Za djecu ne treba – slažu se građanke.

Djeci je, kažu, pandemija ionako odnijela previše i ne treba ih dodatno opterećivati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!