Trupac: Grljenje i ljubljenje nije poželjno ni ovog Božića, držimo se mjera!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Drugu godinu za redom Božić dočekujemo u izvanrednim pandemijskim okolnostima. Broj novozaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u padu, pa je i Stožer dozvolio ugostiteljima da na Badnjak i Staru godinu rade duže, do dva sata iza ponoći. Ipak, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na oprez i podsjećaju da epidemija još uvijek traje.

-Većina građana do sada bi već trebala biti upoznata s općim epidemiološkim mjerama, kao što je održavanje distance od dva metra u zatvorenom te metar i pol na otvorenom prostoru, zatim nošenje maski, a tu je i cijepljenje, kao jedan od najvažnijih stvari – podsjeća v.d. ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac, dodajući kako bismo si i ove godine blagdane trebali čestitati ‘na daljinu’, bez grljenja i ljubljenja.

Postoje i jasne preporuke kad je riječ o okupljanjima.

-Velike skupove bi svakako trebalo izbjegavati, preporuka je da to budu manja, obiteljska okupljanja, a idealno bi bilo kad bi svi sudionici tih okupljanja bili procijepljeni. Nikako nemojte ići u goste ako imate grlobolju, kašljete ili imate bilo koju drugu naznaku prehlade, odnosno mogućeg covida – kaže Trupac.

S obzirom na pad broja novozaraženih, Trupac vjeruje kako se približavamo kraju četvrtog vala epidemije.

-Na žalost, bojim se da nećemo imati duži predah. To se vidi i na primjeru zemalja iz našeg okruženja gdje je zaraženih puno i gdje su uvedene puno strože mjere nego kod nas – kaže naš sugovornik.

Stoga, zaključuje, trebamo iskoristiti prednost koju imamo u odnosu na druge, ali na pametan način kako bismo što je moguće duže odgodili dolazak novog vala.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!