Veterinari otkrili što kažu ‘biserima’ koji bi liječili covid lijekom za konje i zamorce

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE/DARUVAR – Lijek za životinje za koji većina do jučer nije ni čula, danas spominju mnogi. Famozni Ivermektin u domaćem javnom prostoru proslavili su prosvjednici protiv cijepljenja i covid potvrda koji na svojim skupovima skandiraju kako baš taj medikament, namijenjen prvenstveno liječenju papkara, može pomoći u liječenju koronavirusa.

Iako je ta teorija u potpunosti neutemeljena, ipak ima onih koji u nju ne vjeruju, pa ne čudi da građani koji uopće nemaju konje, magarce i slične ljubimce, ovih dana svraćaju u domaće ljekarne i traže baš taj lijek. S tim problemom susreli se u Daruvaru, a neslužbeno i u Bjelovaru. Miroslav Pilat iz Veterinarske stanice Daruvar otkrio nam je da ljudi dolaze po Ivermektin, no svima pojašnjavaju da taj lijek nije namijenjen ljudima.

– Ima tu i tamo upita. Međutim, to je lijek prvenstveno namijenjen za liječenje infestacije životinja s parazitarnim bolestima i oboljenjima, nije uopće predviđen da se koristi u humanoj medicini. Svatko tko bi takvo nešto sebi aplicirao, naročito ove lijekove koje mi prodajemo u veterinarskim ambulantama, čini grešku i ugrožava si život. Budući da ja vodim malu praksu, kod nas se Ivermektin koristi kad kod zamoraca liječimo šugarce s njim u vrlo malim dozama. U slobodnoj prodaji se on ne bi smio kupiti, samo kod nesavjesnih liječnika veterinarske medicine – napominje naš sugovornik..

U Grubišnom Polju nije bilo upita, a direktorica i doktorica veterinarske medicine u tamošnjoj ljekarni Zdravka Stančić nikako ne savjetuje ljudima da na sebi testiraju ni Ivermektin, ni slične lijekove.

– Mi Ivermektin prodajemo isključivo u tekućem obliku kao soluciju za injekcije za domaće životinje i to pretežno za ovce i tovna goveda. To je jedina namjena za koju ga izdajemo, a što se tiče ovih aktualnih situacija oko covida i liječenja Ivermektinom, nismo imali zaista niti jedan upit niti od naših trajnih korisnika, niti od nekih prolaznika ili namjernika koji bi tražili ivermektin u tabletama ili u bilo kojem drugom obliku za ljudsku upotrebu. Da i dođu, ne pada mi na pamet da im izdam taj lijek. Mi imamo ovdje trajnu populaciju životinja i naše vjerne klijente pa smo upoznati kome i što izdajemo – naglašava.

U priopćenju Ministarstva zdravstva navodi se kako je primjena ivermektina u oboljelih od koronavirusa moguća samo u kontroliranim eksperimentalnim, no Tportal javlja kako u Hrvatskoj postoje neki liječnici koji ga propisuju, dok drugi dijele savjete po društvenim mrežama kako ga dozirati. Europska agencija za lijekove analizirala je dokaze o primjeni tog lijeka te naposljetku izdala preporuke da se on ne koristi u liječenju ili prevenciji protiv covida jer nema dokaza o njegovoj učinkovitosti i sigurnosti u primjeni.

– Ivermektin kupljen u veterinarskim stanicama nije pogodan za bilo kakvu terapiju covida, to je kratko i jasno. Postoji vrlo lijep način da se zaštitimo, a to je cijepljenje. Prema tome, ne vidim zašto izazivati sudbinu s upotrebom nekih lijekova koji nisu namijenjeni tome – zaključuje daruvarski veterinar Pilat.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!