Naknade vijećnicima: Kakva Županija, kakav Bjelovar, budi predsjednik Vijeća u Končanici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na ovogodišnjoj 3. sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije izglasalo se smanjenje naknade županijskim vijećnicima. Odlučeno je da predsjedniku Županijske skupštine pripada naknada u neto iznosu od 875 kuna mjesečno s pripadajućim porezima i doprinosima dok potpredsjedniku pripada 750 kuna mjesečno. S druge strane, članovima Županijske skupštine pripada naknada u neto iznosu od 450 kuna s pripadajućim porezima i doprinosima po održanim sjednicama kojima su prisustvovali.

Sukladno odluci Županije, provjerili smo kakva je situacija u Gradovima i Općinama BBŽ. Naš upit bio je isti za sve. Zanimao nas je iznos koji primaju predsjednik i potpredsjednik vijeća te vijećnici, jesu li se naknade s godinama smanjivale ili povećavale, koliko se godišnje u proračunu osigurava za rad vijeća i naknade te koliko je sjednica ukupno kod svake jedinice održano u 2021.

Pa krenimo abecednim redom:

Grad Bjelovar:

Vijećnicima Gradskoga vijeća Grada Bjelovara za rad na sjednicama pripada naknada u iznosu od 400 kuna bez poreza, po sjednici. Predsjedniku Gradskoga vijeća pripada mjesečna naknada u iznosu od 1 500 kuna bez poreza, a potpredsjednicima pripada mjesečna naknada od tisuću kuna bez poreza. Iznos tih naknada nije se mijenjao od 2013. godine. U Proračunu Grada Bjelovara za sljedeću godinu predviđeno je 340 tisuća kuna za rad Gradskoga vijeća. U 2021. godini održano je 10 sjednica – kažu u Gradu Bjelovaru.

Grad Čazma:

Vijećnici u Čazmi dobivaju 450 kuna bruto po sjednici dok predsjedniku mjesečno ide tisuću kuna. Za vijećnike su naknade godinama iste, a za predsjednika je naknada smanjena. U 2021. godini u Čazmi je održano šest Gradskih vijeća – kažu u Gradu Čazmi.

Grad Daruvar:

U Daruvaru vijećnicima naknada iznosi 400 kuna mjesečno, predsjednik dobije 600 kuna, a dva potpredsjednika 533 kune. Naknade su u Daruvaru u 2021. godini naknade porasle dok su se predsjedniku smanjile. Godišnje se za rad Gradskoga vijeća i naknade vijećnika izdvaja otprilike 100 tisuća kuna. Ukupno se u ovoj godini održalo šest sjednica (dvije u mandatu 2017./2021. te četiri sjednice u mandatu 2021./2021.). Raspisani su izbori sredinom travnja te se nije stiglo održati više sjednica. Prosjek u Daruvaru je osam sjednica godišnje – kažu u Gradu Daruvaru.

Grad Garešnica:

Predsjednik vijeća u Garešnici dobije 1 250 kuna u neto iznosu, mjesečna isplata, a potpredsjednik vijeća 300 kuna neto po sjednici Vijeća na kojoj je bio prisutan. Vijećnicima pripada 200 kuna neto po sjednici Vijeća na kojoj su bili prisutni. Naknada predsjedniku vijeća je smanjena, vijećnicima je godinama ista. Godišnje se za rad Gradskoga vijeća i naknade vijećnika izdvaja 100 tisuća kuna u proračunu. U 2021. godini održano je ukupno 8 sjednica Gradskog vijeća, s tim da su prve dvije održane sa starim sazivom, a ostalih 6 sa novim sazivom Gradskog vijeća – kažu u Gradu Garešnici.

Grad Grubišno Polje:

Naknade za vijećnike iznose 350 kuna. Za predsjednika tisuću kuna, a za potpredsjednika 850 kuna. Vijećnicima se naknada isplaćuje na žiro račun po nazočnosti na sjednici, a predsjedniku i potpredsjedniku se naknada isplaćuje na žiro račun mjesečno. Naknade predsjedniku i potpredsjedniku su se smanjile, a vijećnicima je naknada nekad iznosila 350 kuna, nakon toga se smanjila na 270 kuna, a sada opet iznosi 350 kuna. U proračunu se za rad Gradskoga vijeća i za vijećnika godišnje izdvaja 150 tisuća kuna. U 2021. održano je sedam sjednica – kažu u Grubišnom Polju.

Općina Berek:

U Bereku naknada za vijećnike, predsjednika i potpredsjednika iznosi 200 kuna što znači da je jednaka za sve, a isplaćuju se jednom godišnje. Naknada je rasla, prije je bila 150 kuna. U proračunu se osigurava 11 500 kuna godišnje za rad Općinskog vijeća i naknade. U 2021.održano je šest sjednica – kažu u Općini Berek.

Općina Dežanovac:

Predsjednik Općinskog vijeća ostvaruje pravo na naknadu u iznosu od 6 000 kuna neto godišnje, a potpredsjednik ostvaruje pravo na naknadu u iznosu od 400 kuna neto po sjednici Općinskog vijeća kojoj nazoči. Ostali članovi vijeća ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 200 kuna neto po sjednici kojoj nazoče – kažu u Općini Dežanovac.

Općina Đulovac:

Naknade za općinske vijećnike iznose 300 kuna neto po sjednici, za predsjednika 750 kuna neto mjesečno, a za potpredsjednika 650 kuna neto mjesečno. Naknade se isplaćuju na žiro račun i s godinama su se smanjivale. U proračunu se za rad Općinskog vijeća i naknade vijećnika izdvaja 80 tisuća kuna. U 2021. je održano osam sjednica – kažu u Općini Đulovac.

Općina Hercegovac:

Naknade članova Općinskog vijeća Hercegovac iznose 100 kuna neto po sjednici, a za predsjednika vijeća 750 kuna neto mjesečno. Naknade su iste već godinama. U proračunu je planirano 24 500 kuna za rad Općinskog vijeća. U 2021. je održano šest sjednica – kažu u Općini Hercegovac.

Općina Kapela:

Naknade za vijećnike ne postoje odnosno ne isplaćuju se. U 2021. godini je održano pet sjednica vijeća – kažu u Općini Kapela.

Općina Končanica:

Naknada za vijećnike iznosi 300 kuna po održanoj sjednici, a naknada predsjedniku iznosi 2 000 kuna mjesečno; radi se o neto iznosima. Od 2017. godine naknade nisu rasle. Ukupna izdvajanja za predstavničko tijelo iznose 398 tisuća kuna. Ukupno je održano sedam sjednica, dvije u starom sazivu i pet u  novom sazivu – kažu u Općini Končanica.

Općina Rovišće:

Naknade vijećnika su iste za sve, pa tako i za predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća. Iznose 200 kuna neto po sjednici na kojoj je vijećnik bio nazočan. Isplaćuju se jednom godišnje na žiro ili tekuće račune vijećnika. Naknade su iste od 2015. godine kada je donesena važeća odluka o visini naknada. U proračunu za 2021. godinu osigurana su sredstva u visini od 40 tisuća kuna. U 2021. godini održano je sedam sjednica – kažu u Općini Rovišće.

Općina Sirač:

Naknade za općinske vijećnike, predsjednika i potpredsjednika vijeća iznose 100  kuna po sjednici vijeća. Isplaćuju se zbrojnim nalogom na žiro račun svakog vijećnika dva puta godišnje a temeljem broja nazočnosti na sjednicama vijeća. Od ožujka 2008. sjednici naknada se nije ni povećavala niti smanjivala. Za rad Općinskog vijeća i za naknade vijećnicima u proračunu Općine Sirač godišnje se osigurava 40 tisuća kuna. U 2021. održano je 13 sjednica vijeća – kažu u Općini Sirač.

Općina Šandrovac:

Predsjedniku Općinskog vijeća općine Šandrovac pripada mjesečna naknada u neto iznosu od 750 kuna. Potpredsjednik nema pravo na mjesečnu naknadu. Vijećnici imaju pravo na naknadu troškova za rad koji se isplaćuju po sjednici u neto iznosu od 300 kuna. Naknade su iste godinama, smanjila se u 2021. godini za predsjednika vijeća. Osiguralo se 24 tisuće kuna za 2020. godinu. Održane su dvije sjednice u starom sazivu te pet sjednica u novom sazivu – kažu u Općini Šandrovac.

Općina Štefanje:

Vijećnici u Općinskom vijeću primaju naknadu u neto iznosu od 170 kuna po održanoj sjednici. Predsjedniku se isplaćuje naknada u neto iznosu od 750 kuna mjesečno, a potpredsjedniku naknada u neto iznosu od 650 kuna mjesečno. Naknade za vijećnike ostale su iste, a naknada za predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća morala se prilagoditi novoj zakonskoj izmjeni te se smanjila u odnosu na prošlu godinu. U proračunu za 2021. godinu za rad Općinskog vijeća i naknade vijećnika osiguralo se 47 tisuća kuna dok je u 2022. godini osigurano je 46 tisuća kuna. Tijekom 2021. održano je osam sjednica – kažu u Općini Štefanje.

Općina Velika Pisanica:

Naknade za Općinske vijećnike, uključujući predsjednika  i potpredsjednika vijeća za prisustvovanje sjednicama iznose 150 kuna neto, međutim napominjemo da se većina vijećnika odrekla svoje naknade u korist liječenja jednog mještanina. Naknade su godinama nepromijenjene. U 2021. godini za rad je osigurano 12 tisuća kuna. U 2021. godini održano je ukupno sedam sjednica, tri u prošlom sazivu, a četiri u novom te će se uskoro održati i 5. sjednica – kažu u Općini Velika Pisanica.

Općina Velika Trnovitica:

Naknada za Općinske vijećnike, predsjednika i potpredsjednika vijeća su 100 kuna po sjednici, isti se isplaćuju na kraju godine. Naknada se nije mijenjala već dugi niz godina. Godišnje se osigurava 15 tisuća kuna za rad Općinskog vijeća i za naknade vijećnika. U 2021. godini bit će održano ukupno osam sjednica – kažu u Općini Velika Trnovitica.

Općina Veliko Trojstvo:

Naknada članovima Općinskog vijeća iznosi 250 kuna neto, a na istu imaju pravo samo za održanu sjednicu na kojoj su bili prisutni. Predsjednik Općinskog vijeća prima mjesečnu naknadu za obavljanje te dužnosti u neto iznosu od 500 kuna. Naknade su zapravo bile gotove nepromijenjene, samo su zbog promjena u oporezivanju i zakonskim izmjenama kroz prijašnje definiranje u bruto iznosima, a sada u neto iznosu, varirale 10 do 15 kuna. Godišnje se osigurava 40 tisuća kuna. U 2021. je održano sedam sjednica – kažu u Općini Veliko Trojstvo.

Općina Zrinski Topolovac:

U općini Zrinski Topolovac se svaki dosadašnji sastav Vijeća odrekao vijećničke naknade u korist darova za djecu povodom Božićnih blagdana tako da naši vijećnici nikad nisu primali naknadu za svoj rad. Ove godine je održano sedam sjednica – kažu u Općini Zrinski Topolovac.

Iz Općina Ivanska, Nova Rača, Severin i Veliki Grđevac nismo dobili odgovor na upit poslan 9. prosinca 2021.

FOTO: Općina Sirač

 

 

 

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!