Petina bjelovarskih vatrogasaca otišla u mirovinu, Grad im mora isplatiti ‘masne’ otpremnine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Bjelovara napustilo je sedam od ukupno 36 operativnih djelatnika. Petina cjelokupne postrojbe ove godine otišla je u mirovinu. Srećom, zamjena im je pronađena, ali na jedvite jade.

-Na natječaju smo tražili osmero djelatnika, a javilo nam se samo 12 kandidata. Javne vatrogasne postrojbe u posljednje vrijeme se suočavaju s velikim problemom jer na tržištu gotovo i nema školovanih, profesionalnih vatrogasaca – priča nam zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar Davor Đalog.

Tako i među novozaposlenima u bjelovarskoj postrojbi tek dio ima odgovarajuću stručnu spremnu, dok je dio njih upisao školu za nužnu prekvalifikaciju.

Zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog

-Prilikom raspisivanja natječaja za popunjavanje radnih mjesta u javnim vatrogasnim postrojbama, traže se prvenstveno profesionalni vatrogasci. Ako nema kandidata koji zadovoljavaju te uvjete, traže se kandidati koji zadovoljavaju neke druge uvjete, recimo, prednost je ako su ranije bili članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava. A ako nema ni takvih kandidata, onda je jedan od glavnih uvjeta određena psihofizička kondicija, a kandidati moraju proći i testiranje – tumači Đalog.

Bjelovarski zapovjednik kaže kako je, s obzirom na činjenicu da je vatrogasno zanimanje sve deficitarnije, potrebno što više raditi na njegovoj popularizaciji pa u Javnoj vatrogasnoj postrojbi razmišljaju čak i o uvođenju stipendija za buduće vatrogasce. Važnost popularizacije tog zanimanja nedavno je u razgovoru za naš portal istaknuo i novi županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger, pa u JVP Bjelovar računaju i na suradnju sa županijskom Zajednice.

Iako je izuzetno odgovoran i težak, vatrogasni posao podrazumijeva i određene povlastice, među kojima je i beneficirani radni staž.

-Profesionalnim vatrogascima se za 12 odrađenih mjeseci računa se 15 mjeseci radnog staža, a u mirovinu odlaze u prosjeku s 58 godina. Postoji i mogućnost da u mirovinu idu ranije, no ti su slučajevi rijetki – kaže Đalog.

Osim na raniji odlazak u mirovinu, profesionalni vatrogasci imaju i pravo na pozamašne otpremnine. Prema Zakonu o vatrogastvu, svakome od njih pripada pravo na 125 tisuća kuna otpremnine. Kako doznajemo, ove godine dvije su već isplaćene, a još pet ih je na čekanju i trebale bi biti isplaćene ovih dana. Drugim riječima, samo za ovu stavku Grad Bjelovar će, kao osnivač Javne vatrogasne postrojbe, za otpremnine isplatiti 875 tisuća kuna. Sveukupno se za potrebe bjelovarskih vatrogasaca godišnje potroši nešto više od 8 milijuna kuna, oko 2,5 milijuna gradskih sredstava te oko 5,6 milijuna kuna decentraliziranih sredstava.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!