Kuda idu divlje svinje? U moju kuruzu, a tko bu to platil?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dio poljoprivrednika se uglavnom ne mora pitati kuda idu divlje svinje jer odgovor jako dobro znaju – u njihovu kuruzu. Ne svojom voljom ih redovito hrani Damir Bazić iz Malog Trojstva. Na parceli od dva hektara proždrle su, kaže, jedan, a nije on jedini jer divlje svinje nediskriminatorno jedu sve na što naiđu i ne pitaju čiji je usjev. Rijetki zadovoljštinu potraže na sudu. To je preskupo, a i ne vjeruju da će od toga biti neke koristi. Bazić se požalio lovcima i jednom dobio odštetu, ako se to može nazvati odštetom.

-Pisanim putem sam dobio jednom da imam pravo na deset kilograma nekakvog mesa. To je to. U 25 godina – uz dozu smijeha i gorčine kaže Bazić.

Predsjednik Lovačke udruge Trojstvo Josip Antolić pak ističe da se oni svoje zakonske obveze pridržavaju – poljoprivrednicima daju repelente i električne pastire. Njihova udruga ima 46 takvih pastira, ali ih neki poljoprivrednici odbijaju prihvatiti.

-Mi u tom slučaju možemo jedino zapisnički konstatirati da on to nije htio prihvatiti i tako se obraniti – kaže Antolić.

Poljoprivrednici uzvraćaju da su električni pastiri dobri za velike parcele, ali što kada netko ima dvadeset malih, raštrkanih? Bazić uz to sumnja u njihovu učinkovitost.

-Jako su učinkoviti, izuzetno! Kada divlja svinja uđe unutra, slučajno prođe boji se izaći van tako da nemate problema s prebjegom svinja jer one ostanu u kukuruzu. Zapravo je to ništa, to je nula – ljuti se Bazić.

Predsjednik i tajnik Lovačkog saveza BBŽ Mato Kovačević i Saša Čanak

Nade su i lovci i poljoprivrednici polagali u najavu Ministarstva poljoprivrede da će kao i u slučaju naleta na divljač u prometu na državnoj razini biti riješeno osiguranje za štete na usjevima. No, na natječaje ministarstva se nije javila niti jedna osiguravajuća kuća. Predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Mato Kovačević ne želi ulaziti u razloge, ali sumnja da zna u kojem grmu leži zec.

-Čini mi da oni misle da su to prevelike štete – smatra Kovačević.

Štete su prevelike i poljoprivrednicima koji se osim ako se ne odobri veći izlov moraju uzdati u električne pastire i mreže za koje je Ministarstvo poljoprivrede ove godine osiguralo ukupno dva milijuna kuna. Ministarstvo nije odustajalo niti od osiguranja usjeva, pa je još jednom raspisalo natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Osiguralo je ukupno šest milijuna kuna, a na natječaj se mogu javiti lovoovlaštenici s valjanim ugovorom o pravu lova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!