Novi šefovi odjela nisu prioritet već liste čekanja – ne može se na kardiologa čekati dvije godine!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon dr. Ivane Fehir-Radanović koja je krajem prosinca dala ostavku na mjesto v.d. ravnateljice, upravljanje Općom bolnicom Bjelovar povjereno je Saneli Grbaš-Bratković, specijalistkinji opće kirurgije koja godinama radi u bolnici i dobro poznaje sustav. Ona će se, kao nova vršiteljica dužnosti ravnateljice, do daljnjeg boriti s problemima kojih u toj zdravstvenoj ustanovi ne manjka. Od višemilijunskog kredita za izgradnju bolničke zgrade, preko manjka zaposlenika i pandemije, do narušenih međuljudskih odnosa na pojedinim odjelima.

Uoči njezina dolaska na čelo ustanove, Vlada je bolnici odobrila sredstva za podmirenje kredita za tri godine pa je to jedan problem manje. No, pred novom šeficom i županijskim vodstvom je drugi veliki izazov – kako opremiti novu bolničku zgradu.

-To je veliki posao koji zahtjeva veliki angažman jako puno ljudi. Treba se provesti javna nabava koja traje i ima svoju proceduru. Teško je predvidjeti kada bi se to točno moglo dogoditi, ali nadamo se da bi opremanje moglo krenuti u prvoj polovici ove godine – otkriva Grbaš-Bratković, dodajući kako će se objekt definitivno opremati u fazama jer je nemoguće odjednom u funkciju staviti prostor od 19 tisuća četvornih metara.

Upravo je opremanje nove zgrade trenutno prioritet pa će neki drugi projekti, koje je započela bivša v.d. ravnateljica Fehir-Radanović, pričekati. Među njima je i raspisivanje natječaj za voditelje bolničkih odjela i djelatnosti, koji je u međuvremenu poništen.

-Za sada nemamo u planu opet raspisivati natječaj jer u ovom trenutku ima važnijih stvari – kaže Grbaš-Bratković.

A prioritet je i pronalazak novih liječnika kojih u bjelovarskoj bolnici itekako nedostaje, najviše na pedijatriji i OHBP-u.

-Na posljednjem natječaju raspisano je šest specijalizacija, imamo dvije prijave jer kandidata jednostavno nema. Nedostaje nam puno liječnika, kao i drugima, svi su stalno u potrazi, no ponuda je takva kakva jest. Nedostaje nam i medicinskih sestara i tehničara, trenutno zaposleni rade i više nego što bi trebali. Svi daju zaista sve od sebe, dajemo svoj maksimum i ‘krpamo’ se kako znamo i umijemo – kaže Bratković-Grbaš.

Da stvar bude gora, zbog izvanrednih okolnosti u zdravstvu, povećale su se i liste čekanja za preglede.

-Smanjili su nam se kapaciteti ambulante, a liječnici koji rade te pretrage su se morali angažirati oko covid pacijenata i uložiti dodatan trud u te ljude koji su akutno bolesni. Pritom su najviše angažirani internisti. Trenutno su nam najveće liste čekanja za UZV srca, prvi kardiološki i kontrolni pregled, pregled dijabetologa. Za prvi pregled kardiologa se čeka 700 dana, za UZV srca 500 dana. Pokušavamo to smanjiti, ali nemamo ni dovoljno prostora, ni dovoljno liječnika – kaže naša sugovornica.

Unatoč iznimno teškim uvjetima rada, dodaje, liječnici i drugo medicinsko osoblje nakon gotovo dvije godine već su uhvatili ritam s pandemijom.

-U početku je bilo puno teže, bilo je puno nepoznanica, no sad smo se već ‘ušaltali’. Imamo motiva i sad nam ide puno bolje, radimo to skoro već rutinski. Ovim putem moram pozvati naše sugrađane da se cijepe jer, to se jako dobro vidi u bolnici, cijepljeni pacijenti imaju puno blaže simptome i puno bolju prognozu od onih koji nisu cijepljeni. Cijepljenje doslovno znači život – zaključuje Grbaš-Bratković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!