Nesek: Neće biti nikakvog crnog turizma na pepelu poginulih branitelja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako smo nedavno pisali, na Barutanu stiže novi vanjski postav: uz postojeće, sastojat će se od vojnih i policijskih automobila, dva oklopna vozila, samohodnog protuzračnog vozila, artiljerijskog traktora, topničkog i protuzračnog oruđa, vojnog helikoptera te centrom veze i centrom zračnog motrenja.
-Ovim postavom Bjelovar će dobiti novi, dodatni turistički sadržaj, jedinstveni na proputovanju od Vukovara do Karlovca koji će zasigurno privući brojne posjetitelje. Plod je to višegodišnjeg rada Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, pohvalili su se u Društvu.
Koji crni turizam na pepelu mrtvih branitelja, burno je reagirao Željko Nesek, predsjednik bjelovarske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP–a te umirovljeni časnik Hrvatske vojske. Dodaje i da spomen područje neprekidno spominju kao “muzej” iako kao takav nije registriran. Ideja o nekakvom turističko-rekreacijskom centru njemu i članovima njegove udruge potpuno je neprihvatljiva.
Nada Hegedić iz Udruge roditelja poginulih branitelja rekla nam je da su oni nekoliko puta tražili da se vrate slike 11 poginulih mladića, ali nikako da se to i dogodi.

– Obećali su nam, ali još nismo dočekali, kazala je rezignirano gđa. Nada.
Gradonačelnik Dario Hrebak nije sretan što među braniteljima postoje neslaganja oko uređenja i svrhe prostora Barutane koji je za Bjelovar svetinja.

– Podržat ću svaki dogovor među njima, jedino što tražim je da se čuva pijetet prema žrtvama koji su tamo ostavili svoje živote, rekao je Hrebak. Dodaje da bi bilo dobro da prostor posjećuje što više mladih, da se tamo upoznaju s događajima iz rujna 1991., ali da prostor zadrži edukativnu ulogu i ulogu Spomen područja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!