Daruvar neće propustiti prilike iz EU fondova koje su pred nama, već imamo niz projekata koji samo čekaju natječaje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon odlaska dugogodišnjeg pročelnika za gospodarstvo Ratka Vukovića na mjesto ravnatelja Daruvarskih toplica, Grad Daruvar kraće vrijeme nije imao stalnog pročelnika. Početkom godine tu je dužnost preuzela Danica Cetin Pajer koja je prije toga duže od dvije godine radila kao ravnateljica daruvarske Razvojne agencije. Kakve planove ima za razvoj privrede u najljepšem malom gradu kontinentalne Hrvatske, kako Daruvarčani često zovu svoj grad, otkriva u razgovoru za naš portal.

 

Nekoliko godina vodili ste Razvojnu agenciju Daruvar. Kako to da ste se odlučili na promjenu radnog mjesta, kakve nove izazove za vas ono nudi?

Bila sam ravnateljica Razvojne agencije Daruvar dvije godine i tri mjeseca. Kad sam došla na to radno mjesto, često sam naglašavala da sam sretna što mogu raditi za svoj grad. Kroz ovo mjesto pročelnice pružila mi se prilika da i doslovno radim za grad i mogu reći da je ovo stepenica više. Riječ je o svojevrsnoj dogradnji prošle pozicije, s obzirom da Razvojna agencija Daruvar i Upravni odjel za gospodarstvo Grada Daruvara imaju dosta poveznica i istih ciljeva, poput investicija, privlačenja investitora, unaprjeđenja gospodarstva grada i stvaranja radnih mjesta. Stoga, smatram da s ove pozicije ću možda i više moći doprinijeti svome gradu.

Što će sada biti s Razvojnom agencijom, je li Vam već pronađena zamjena?

Krajem godine u Razvojnoj agenciji Daruvar imenovana je nova ravnateljica, kolegica Nicol Polenus koja je prije toga i radila u agenciji. Ustanova će nastaviti funkcionirati na sličan način kao i do sada. Surađivat ćemo i dalje, s obzirom da su Razvojna i Ured za gospodarstvo povezani – projekte uglavnom piše Razvojna, a veći dio provodi se upravo u Gradu.

Pred jedinicama lokalne i regionalne samouprave je vrlo izazovno razdoblje, na raspolaganju su brojni fondovi, od NPO-a na dalje. Kako Daruvar planira iskoristiti tu priliku?

Grad Daruvar je već započeo s pripremom projektno-tehničke dokumentacije, dio već i postoji, tako da možemo reći da je Grad spreman za prijave na fondove koji su pred nama. Ono što želimo istaknuti jest Centar za krizna stanja Petrov vrh za koji je građevinska dozvola već spremna. Dakle, mi smo u najvišem stupnju za prijavu i samo čekamo da se natječaj raspiše. Drugi važan projekt je infrastruktura u Poduzetničkoj zoni Dalit za koju su troškovnici također već spremni. Nadalje, u tijeku je priprema projektno-tehničke dokumentacije za Centar za starije osobe, potom priprema dokumentacije za Poduzetnički inkubator industrijske robotike. K tome, uskoro planiramo krenuti i s dokumentacijom za poljoprivredni inkubator za lupinasto voće, s obzirom da daruvarsko područje ima najviše nasada lješnjaka u Hrvatskoj. Tu nam se pruža prilika preko pilot-projekta industrijske tranzicije da se to i realizira. Ima još projekata, no spomenuti su ključni.

Imate zavidno iskustvo na pripremi EU projekata, vjerojatno ste upoznati i s projektima koje gradovi, općine i BBŽ planiraju realizirati kroz NPO. Kako ocjenjujete taj plan?

Mislim da je plan odlična. Upoznata sam s projektima, pogotovo našim gradskim, ali i projektima okolnih općima, samim time što sam na mjestu ravnateljice Razvojne agencije Daruvar surađivala s načelnicima tih općina. Riječ je o općinama Končanica, Dežanovac i Sirač kojima se ovim putem zahvaljujem na suradnji. Upoznata sam i s ostalim županijskim projektima i drago mi je vidjeti smjeru u kojem se Županija razvija. Drago mi je što posljednjih šest mjeseci imamo dobru suradnju s našom Županijom. U posljednjih mjesec dana sam više bila u Županiji nego prije u dvije godine i tri mjeseca. Konkretno, u tom razdoblju nisam ondje bila niti jednom. Suradnja sa Županijom sada je odlična, pri čemu moram naglasiti projekt na kojem zajednički surađujemo. Riječ je o izgradnji Učeničkog doma u Daruvaru. Slijedom dogovora i suradnje, Grad Daruvar je pripremio zemljište i izradio projektno-tehničku dokumentaciju te, u dogovoru sa Županijom, upravo ishodi građevinsku dozvolu za izgradnju doma. S obzirom da su učenički domovi i škole pod Županijom dogovorili smo se da će taj projekt dalje preuzeti Županija. Drago nam je da ćemo u budućnosti imati takvu ustanovu u Daruvaru.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!