Pijani vozač iza rešetaka čeka početak istrage, suci otkrili kad bi mogao na slobodu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠTEFANJE – Prošlo je točno tjedan dana od tragedije koja je u crno zavila cijeli štefanjski i čazmanski kraj. U ranim jutarnjim satima 6. siječnja, na sam blagdan Sveta Tri Kralja, u teškoj prometnoj nesreći u Narti smrtno je stradala 63-godišnja medicinska sestra Đurđa Posavac, dok je teško ozlijeđen njezin 5-godišnji unuk koji se i danas nalazi na liječenju u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici. Na njihovo je vozilo svojim automobilom naletio 31-godišnji Hrvoje Ojvan iz Bjelovara, a kasnije se pokazalo kako je u krvi imao čak 2,72 promila alkohola.

Odmah nakon nesreće Ojvan je završio iza rešetaka, a 7. siječnja Županijsko državno u Bjelovaru donijelo je rješenje o provođenju istrage te je Županijski sud vozaču odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Od dana donošenja rješenja o provođenju istrage traje žalbeni rok od osam dana u kojem DORH ili osumnjičenik mogu podnijeti žalbu, no to do sada nije učinila niti jedna strana. Kako nam je pojasnila glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva i zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru Larisa Kerekeš, nakon što rješenje o provođenju istrage postane pravomoćno, kreće se s provođenjem dokaza u sklopu istrage.

-Zakonski je predviđeno trajanje istrage u roku od šest mjeseci, no naknadno se može produljiti za još šest mjeseci. Teško je predvidjeti koliko će istraga trajati, to ovisi od slučaja do slučaja – kazala je Kerekeš.

Početak istrage Hrvoje Ojvan čeka u zatvoru. Iako mu je određen jednomjesečni zatvor, to ne znači da bi tada zaista i mogao na slobodu.

-Postoji zakonska mogućnost produljenja istražnog zatvora tijekom istrage, za daljnja dva mjeseca, a nakon toga još za maksimalno daljnjih tri mjeseca – kazala nam je glasnogovornica Županijskog suda u Bjelovaru Dajana Barberić-Valentić.

Po okončanju istrage moguća su dva scenarija – da Županijsko državno odvjetništvo protiv Ojvana podigne optužnicu ili da odustane od progona što je, po do sada poznatim okolnostima nesreće, malo vjerojatno.

U postupku koji bi trebao uslijediti na sudu Ojvanu bi mogla biti izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri do čak 15 godina.

Inače, na prvom pojavljivanju pred sucem, prilikom određivanja istražnog zatvora, Ojvan se branio šutnjom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!