Sabolović: Pozivam sve da posjete naš muzej i da nam pomognu, a ne da iznose neistine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na tekst „Nesek: Neće biti nikakvog crnog turizma na pepelu poginulih branitelja!” reagirao je predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije i voditelja galerije Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar. Njegovo opsežno priopćenje objavljujemo kako je napisano:

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije izražava žaljenje što je u članku objavljenom na portalu Klikni.hr iz 12. siječnja 2021. izneseno niz neistina o radu Društva, stoga dostavljamo očitovanje na spomenute tvrdnje.

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije osnovano je 2017. godine s ciljem očuvanja vrijednosti i digniteta Domovinskog rata, a temeljna djelatnost Društva je muzejska, uvedena kao temeljna djelatnost u Registar neprofitnih organizacija te u Registar muzeja i zbirki Muzejskog dokumentacijskog centra. Rješenjem Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture zbirka Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije 2019. je registrirana kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Prvi projekt Društva je Stalni muzejski postav Domovinskog rata koji se i danas nalazi na Trgu Stjepana Radića i za posjetitelje je otvoren tri dana u tjednu.

Na tragu ovog uspješnog projekta Društvo je s Gradom Bjelovarom 2019. godine sklopilo ugovor o najmu Spomen doma „Barutana 1991“. Ideja o izvedbi muzeja na Barutani realizirana je 2020. godine Deklaracijom o uspostavi Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar kojeg su potpisali zapovjednici i načelnici stožera Operativne zone i Zbornog područja te predstavnici braniteljskih udruga s ciljem svrsishodnog upravljanja ovim in situ prostorom u muzejske svrhe koji je od obnove 2001. godine neiskorišten.

Postav sadrži više od 1500 predmeta pristiglih kao donacija hrvatskih branitelja, mahom s bjelovarsko-bilogorskog područja, koji rado potpomažu rad muzeja, rado posjećuju postav i pričaju svoje priče koje čine postav bogatijim. Dovoljno govori podatak da su muzejske instalacije kreirali upravo suvremenici, od majki iz pokreta Bedem ljubavi, pripadnici A satnije, pripadnici 105. bigade, specijalne i temeljne policije, što nas najviše raduje, obitelji i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja čije predmete čuvamo s posebnom pažnjom. Suradnja s braniteljskim udrugama je više nego dobra, brojne udruge, krovne, nacionalne i lokalne, partneri su na projektima Društva, a jedan takav plod suradnje je već tradicionalni projekt “Stazom bjelovarsko-bilogorskih branitelja” koji se provodi u suradnji s Udrugom specijalne policije “Omege”, a uključuje dvodnevnu terensku nastavu za učenike bjelovarskih srednjih škola putevima Otkosa, zaključno s Pakracom.

Kroz 2021. godinu u Muzej preko nacionalnih i lokalnih projekata u Informativno-edukacijski centar „Barutana 1991.“ uloženo je više od 120.000 kn, Projektom Ministarstva kulture, Ministarstva branitelja, Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara osigurana su sredstva za izvedbu muzejskog postava, spomen sobe i multimedijske dvorane u potkrovlju čime je tavanski prostor dobio interaktivni galerijski prostor.

Muzej je otvoren u rujnu 2021. uz brojne visoke državne i lokalne dužnosnike, a povodom otvorenja postav je posjetio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković.

Nastavno na programe 2021. godine kroz 2022. i 2023. godinu Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije provodi europski projekt u vrijednosti većoj od 1.190.000 kn financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.), projektom su osigurana radna mjesta za pet zaposlenika u IEC Barutana i muzej, dodatno opremljen i osuvremenjen, biti će dostupan posjetiteljima šest dana u tjednu. Jednako tako muzejski postav osuvremenit će se dodatnim interaktivnim i multimedijskim sadržajima, čime će postati vrlo atraktivan za posjetitelje i kroz 2022. i 2023. kao pokazatelj studijom je projiciranom oko 12 000 posjeta.

Društvo ni u jednom trenutku nije spomenulo termin „crnoga turizma“, niti isti provodi, već se radi isključivo o muzejskom i edukativnom znanstveno utemeljenom sadržaju popraćenom stručnim vodstvom. Na temelju tog programa i takvog pristupa za provedbu izvanučioničke i terenske nastave Društvo je dobilo pozitivno mišljenje i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Naši djelatnici, voditelji i članovi su visokoobrazovani s temeljnim pedagoškim kompetencijama i na tome se temelji cjeloviti pristup muzejskoj obradi.

Panel postavljen u Spomen sobi, sastavnom dijelu muzeja na Barutani, koji sadrži fotografije 11 hrabrih bjelovarskih branitelja poginulih na Barutani 29. rujna 1991. godine

Nastavno na zaključak gospođe Nade Hegedić, koja je sudjelovala u otvorenju postava i očito nije uspjela detaljno pregledati postav, napominjemo da se u okviru Muzeja nalazi spomen soba posebno posvećena žrtvi hrabrih bjelovarskih branitelja 29. rujna 1991. godine s cjelovitom povjesnicom i fotografijama 11 hrabrih branitelja, koje iz Barutane nikad nisu ni otišle, dapače, nadopunjene su jer na Barutani u trenutku preuzimanja nije bilo slike heroja Siniše Paunovića, hrvatskog branitelja koji je zaslužan za prekid veza između skladišta, koji je spriječio detonaciju većih razmjera i na koncu poginuo na Barutani.

Zašto njegove slike nije bilo, nismo upoznati, ali smo ispravili i tu nepravdu. No priča o spomenici na branitelje tu ne staje, programom Europske unije planirano je postavljanje interaktivnih ekrana na dodir stoga pozivamo i molimo za pomoć gđu. Nadu Hegedić da nam pomogne u izradi povjesnice i da se na Barutani ne nalazi tek slike 11 hrabrih branitelja s Barutane već da se istaknu fotografije, biografije i ostale važne informacije o gotovo 150 poginulih branitelja s naših prostora.

Europskim projektom planirano je dodatno osuvremenjivanje ove spomen sobe, a u postavu će se izraditi vjerna maketa Barutane površine 10 m2, identično onako kako je izgledala netom prije eksplozije.

S obzirom na to da Društvo ima ugovor samo za Spomen dom „Barutana 1991.“, i ne upravlja Spomen područjem, odbacujemo bilo kakvu mogućnost da se bez suglasnosti Grada Bjelovara u angažmanu Društva provode bilo kakve intervencije u spomeničkom prostoru. No da je Društvo sudjelovalo u kreaciji revitaliziranog Spomen područja sufinanciranog sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva branitelja i Grada Bjelovara ukazuje i činjenica da su članovi Društva pro bono (bez naknade) zaslužni za sadržaj za informativne ploče postavljene na Stazi bjelovarsko-bilogorskih branitelja koja prolazi kroz novoobnovljeno Spomen područje. Koliko je temeljito rađena povjesnica govori i podatak da je proveden i ocjenski, recenzijski postupak za sadržaj kojeg je proveo znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za suvremenu povijest.

Valja napomenuti da je postavljanje tenka T55, BVP-a, BOV-a i vozila policije ideja Društva, čiju je realizaciju vodio član Društva pukovnik Darko Banjeglav, povjerenik za naoružanje i tehniku Društva, a cijeli je projekt postava na otvorenom plod suradnje s Gradom Bjelovarom, na čemu smo izrazito zahvalni.

No kako bi zaista misija očuvanja vrijednosti i digniteta Domovinskog rata bila ispunjena, pozdravljamo svaku ideju naših sugrađana, posebno branitelja. Naša su vrata uvijek otvorena, ali ne u vidu dezinformacija i priopćenja, već u vidu dijaloga i konstruktivnih ideja, ali temeljenih na stručnom pristupu poštujući sve odrednice muzejske metodologije. Kako bi se uvjerili u rad Društva i zavirili u naš muzej, pozivamo gospođu Nadu Hegedić i gospodina Željka Neseka da posjete naš postav, a prilika je ovogodišnja Noć muzeja koja će se održati 28. siječnja 2022. Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar, Barutanska 10, biti će otvoren za posjetitelje od 20 do 22 sata, a Stalni muzejski postav Domovinskog rata, Trg Stjepana Radića 9, od 19 do 23 sata.

S poštovanjem,

Marin Sabolović, mag. geog.

voditelj Galerije Muzeja OZ i ZP Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!