Ministarstvo kulture demantira: Nema nikakvih braniteljskih muzeja u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nešto i dalje nije u redu s muzejima Marina Sabolovića unatoč njegovom jučerašnjem očitovanju koje je bilo reakcija na kritike nekih braniteljskih udruga kako želi razvijati turizam na Barutani.

Rješenjem Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture zbirka Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije 2019. je registrirana kao kulturno dobro Republike Hrvatske”, napisao je jučer Sabolović neprekidno spominjući dva muzeja o kojima skrbi i za koje dobiva izdašnu novčanu potporu od države i Europske unije. Osim dobivenih gotovo 1,2, milijuna kuna europskog novca, čime su “osigurana radna mjesta za pet zaposlenika u IEC Barutana i muzej”, upućeni izvor tvrdi da je udruzi ministar hrvatskih branitelja obećao najmanje još milijun kuna, a Sabolović i sam piše kako je već dobio 120 tisuća kuna iz raznih izvora.

Koliko je novca došlo iz grada Bjelovara i Županije BBŽ ne znamo, ali upućeni u problematiku tvrde da se radi o značajnom prilivu novca u tu neprofitnu ustanovu.

Vijest iz travnja prošle godine

Milan Pezelj, dipl. ing. arh., pročelnik ureda Ministarsva kulture za područje Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, na naš je upit odlučno otklonio tvrdnju da je bilo kakvim rješenjem njegov Konzervatorski odjel registrirao bilo kakav muzej o kojem se brine Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije. Naime, netko može posjedovati stotinjak tanjura iznimne vrijednosti stare stotinama godina, ali kad se prijave odjelu, onda su oni zbirka, a prostor gdje su izloženi nije muzej, već prostor u kojem se takva zbirka izlaže. Zakon o muzejima iznimno je zahtjevan i traži preduvijete koje se mora zadovoljiti. Za početak, treba imati kustose s položenim ispitima, a ne profesore geografije i priučene vodiče.

Upućeni sugovornik podsjetio nas je da uz zgradu bjelovarske gimnazije svojevremeno bio kafić koji se zvao Gimnazija, ali svi su znali taj prostor zapravo nije – gimnazija, već obična gostiona.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!