Vesele se svakom zajedničkom druženju, a u pandemiji pate zbog nedostatka dodira

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udruga Osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar osnovana je 1997. godine i bez prestanka radi do danas pružajući svojim članovima različite socijalne usluge. Tijekom našeg posjeta zatekli smo članove u crtanju i pjesmi što za ovaj mali kolektiv nije ništa neobično, no malo je reći da smo ostali zatečeni brojnim božićnim ukrasima koje izrađuju svake godine, a koji su proizvod velike ljubavi i druženja članova. Jedna od članica Udruge s kojom smo imali prilike popričati je Sanja Bohaček koja je u udruzi već 16 godina.

– Tu mi je lijepo, volim dolaziti i redovito dolazim, osim kad sam bolesna. Pomažem tu koliko mogu, zadovoljna sam i imam tu puno prijatelja. Sviđaju mi se kreativne radionice, ali nisam baš za crtanje – kaže, no dodaje kako voli izrađivati nakit, pjevati, plesati i pomagati u kuhinji. Udruga joj puno znači pa joj je pandemija teško pala i nedostajale su joj zajedničke šetnje i druženja uz kavu. Nešto duže od Sanje u Udruzi je Marko Šepak koji se nije osvrtao na ono negativno, već nam je rekao što članovi rade kad su zajedno.

– Tu se lijepo družimo, plešemo, pjevamo, izrađujemo ukrase i tako. Meni je udruga moja obitelj i svi moji prijatelji su moja obitelj – poručio je. Isto nam je potvrdio i Tin Ivančić koji je član OSIT-a posljednjih pet godina.

– Ova udruga mi znači puno, moji prijatelji su mi braća i sestre i jako ih volim i želim da takvi ostanu zauvijek – kazao je Tin kojeg najviše veseli izrada ukrasa, usisavanje i – kuhanje! Kad to znamo, ne iznenađuje da je Tin s kolegicom Anitom Brekalo sudjelovao na natjecanju Amorova žlica.

– Na nacionalnom gastro natjecanju za osobe s invaliditetom Amorova žlica došli smo do polufinala. Iako nismo ušli u finale osjećamo se kao pobjednici jer smo stvarno dali sve od sebe i pokazali da mi to možemo – ističe tajnik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar Mario Blaha te otkriva koliko članova broje.

– Udruga ukupno ima 100-tinjak članova, od toga je 50-ak naših korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama koji kod nas dolaze, a ostalo su roditelji, članovi obitelji i volonteri – navodi. Blaha ističe kako u radu Udruge uživa jer nema osjećaj da ide raditi, a radnom tjednu veseli se više nego vikendu.

– Kao što su i naši članovi rekli, meni su oni kao druga obitelj i tu mi je super, s njima radimo, družimo se, živimo, plačemo, zaljubljujemo se, rješavamo sve moguće probleme i baš uživamo – priča Blaha koji je ujedno i voditelj svih aktivnosti i projekata. Što se aktivnosti tiče, u Udruzi se svakodnevno provode različite kreativne radionice, a često i one kulinarske.

– Organiziramo i svoja mala natjecanja, a sve što radimo dio je pripreme za eventualni budući samostalni život naših članova, da oni sami mogu brinuti o sebi, pripremiti neka jela, ali i deserte – kaže. Iako im je prostor u kojem su trenutno smješteni pretijesan, Blaha s osmijehom na licu ističe – gdje djeca nisu bijesna, ni kuća nije tijesna! Ipak, o novom prostoru itekako se razmišlja i za njega se skuplja novac.

– Imamo dogovore i obećanja gradonačelnika Hrebaka i službi lokalne uprave i samouprave. U pripremi smo novog prostora, adekvatnog i velikog koji će biti prilagođen za sve naše aktivnosti, proširenje socijalnih usluga i svih drugih usluga koje pružamo – naglašava. Dodaje kako je pandemija usporila prikupljanje novca. Najavljuje kako će se sigurno ponoviti humanitarna (virtualna) utrka “Učini koraka par za OSIT Bjelovar”, a sav prikupljeni novac iskoristit će se za opremanje i obnovu novog prostora. U blagdansko vrijeme dobili su i nešto donacija za božićne ukrase koje su izradili članovi.

– Sva ta sredstva idu na račun, čuvaju se i čekaju taj dan kad ćemo dobiti svoj prostor, da mi onda i s tim sredstvima sami učestvujemo i da se naši korisnici osjećaju korisnima i važnima jer su i oni sudjelovali u njihovom prikupljanju – ističe Blaha. To će saznanje zasigurno razveseliti članove i pokazati im da i oni mogu napraviti pozitivne promjene u društvu i pomoći da Udruga postane još bolja.

Predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Sanja Đurić rekla nam je kako svaka udruga u Hrvatskoj ima određenih problema.

– Problem kod osoba s intelektualnim teškoćama nastaje kad navrše 21 godinu jer nakon toga više ne mogu ići na redovno obrazovanje. Zbog toga se oni moraju barem na četiri sata dnevno izdvojiti iz obitelji i družiti se u okviru onih koji su na njihovom mentalnom nivou – naglašava. U protivnom, navodi, ako stalno borave u zatvorenoj sredini, to može biti štetno, osobito ako ih obitelj forsira da upisuju redovne škole i da se druže s prijateljima koji su intelektualno iznad njih. Tada, kaže predsjednica Udruge, pate svi – roditelji jer su njihova djeca neprihvaćena u obitelji i društvu, a djeca jer se od njih traži da prevladaju svoje sposobnosti. Udruga OSIT stoga im pripomaže u socijalizaciji, osamostaljivanju te uključivanju u normalni život. No, ima još puno specifičnih problema članova.

– Osobe s Downovim sindromom vrlo su osjetljive, nježne i podložne raznim bolestima. Osobe s autizmom također su sklone bolestima. Osim toga, kod mnogih se već u 40-ima javljaju razni zdravstveni problemi. Za to nemamo rješenja na nivou cijele države, oni se tada mogu samo poslati u dom za osobe s intelektualnim teškoćama, no tad se odvajaju od obitelji – govori. U posljednje dvije godine prepreku im je stvorila i pandemija.

– Njih je korona strašno pogodila, oni svi vole dodire i zagrljaje, a sad se najednom ne smiju ni rukovati. To oni ne shvaćaju i to se puno više odrazilo na njihovo psihičko stanje nego sama korona. U udruzi koronu nismo imali, neki naši članovi su imali, ali igrom slučaja baš u to vrijeme nisu dolazili. Jako pazimo i postupamo po naputcima ministarstva, pa u udrugu ne mogu doći osobe koje ili nisu upravo testirane ili nisu cijepljene – ističe te dodaje kako je ove godine ipak bilo nešto lakše nego lani.

Tajnik udruge Blaha za kraj poručuje svima da njihove aktivnosti prati na društvenim mrežama i web stranici OSIT-a, na kojima mogu pronaći i broj računa za donacije.

– Pozivamo sve koji su cijepljeni da dođu do nas, pogledaju naše radove i upoznaju se s nama. Svaka donacija nam je dobrodošla, ne morate ni donirati, dođite, upoznajte nas, i vaš posjet je nama donacija od srca – zaključuje Blaha.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!