Bjelovarske poduzetnike šokirali računi za plin, cijene više i do 200 posto!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Golem šok doživjeli su ovih dana bjelovarski poduzetnici kojima su stigli računi za plin. Naime, cijena plina drastično je porasla, priča poduzetnica Sanja Perković.

-Račun mi je porastao za 200 posto, to je strašno velik iznos. Za studeni sam dobila račun na 280 kuna, a za prosinac moram platiti 970 kuna. Kilovat plina je s 30 lipa poskupio na kunu i nešto – tvrdi. Prostor salona u kojem radi nije velik, a u njemu provodi tek 12 dana mjesečno.

-Konkretno, kod mene se radi o površini od 30 četvornih metara. U kontaktu sam sa svojim kolegicama koje imaju oko 100-120 kvadratnih metara, njima je u prosjeku račun s tisuću kuna porastao na dvije i pol tisuće. Ja sam 12 dana u mjesecu u salonu, više od pola tjedna me nema i račun mi je došao potpuno isti, s istom potrošnjom. Ne znam kakav bi račun bio da sam bila tu cijeli mjesec. Sad čekam još i račun za struju – navodi te dodaje kako ne zna što napraviti, no nada se da će grad ili država pomoći poduzetnicima koji, ističe, puno doprinose državi.

-Ne znam kako se izboriti s tim, ali mi poduzetnici ćemo očito morati poskupjeti svoje usluge, ne zato što taj rad cijenimo više ili zato što je to naša želja, nego zato što ćemo na to biti prisiljeni – zaključuje.

Nove cijene plina zatekle su i tajnika Udruge OSIT, Maria Blahu, kojeg posebno ljuti činjenica da su udrugu nepravedno svrstali u kategoriju poduzetnika.

-Moram priznati da me račun jako šokirao. Naši računi ni inače nisu mali jer imamo plinske peći pa smo dobivali od oko 1500 do 1800 kuna. Sada su nam računi za prosinac gotovo tri tisuće kuna. No najviše nas smeta što su svrstali našu udrugu u kategoriju poduzetnika, mi plaćamo skuplju tarifu plina zato što netko nije provjerio našu osnovnu djelatnost, čime se mi bavimo i plaćamo plin kao da smo poduzetnici, kao da ostvarujemo profit. A mi smo udruga koja pruža socijalnu uslugu i tako smo registrirani. Mi smo dobili prijedlog njihovog ugovora koji smo odbili, napisao sam im dopis, međutim nikakvog odgovora na to nismo dobili – napominje Blaha. Udruga svoje usluge pruža u prostoru veličine 120 ili 130 četvornih metara, a kako ona nije u njihovom vlasništvu ne mogu napraviti energetsku obnovu čime bi smanjili račune. Iz istog razloga strahuju i od računa za struju

-Mi smo nevladina neprofitna organizacija koja pruža socijalnu uslugu marginaliziranim skupinama društva. Ako je plin tri tisuće, struja kad poskupi mi ćemo imati 500 eura režija za struju i plin, plus smeće, voda… Ako se to nastavi, slobodno možemo zatvoriti udrugu – naglašava.

Podsjetimo, radi sprečavanja nastanka štete kao posljedice pandemije koronavirusa koja je destabilizirala tržišta prirodnim plinom njegova je cijena porasla. Upravo zbog toga uvedena je mjera privremene korekcije cijene plina svim kupcima iz kategorije ‘poduzetništvo’ u trajanju od pet mjeseci, odnosno od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine. Cijena plina u tom će se razdoblju određivati ovisno o kretanju cijena na najbližoj burzi, Srednjoeuropskom plinskom čvorištu. Vlada RH najavila je porast cijena plina i za građane od 1. travnja pa preostaje vidjeti hoće li država posegnuti za svojim alatima i pomoći građanima u borbi protiv energetskog siromaštva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!