Struka zabrinuta, imamo sve više zaraženih među djecom, u županiju stigao i omikron

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je krenulo cijepljenje u novoj zgradi bolnice kako građani više ne bi morali na hladnoći čekati kako bi primili svoju dozu cjepiva. Cijepiti se građani mogu prvom, drugom i trećom dozom, a nije se potrebno najaviti. Treba ponijeti tek osobnu i zdravstvenu iskaznicu te eventualnu potvrdu o primitku prethodnih doza cjepiva. Dom zdravlja organizirao je cijepljenje, Zavod za hitnu medicine pomaže u radu, a prostor je dala Opća bolnica Bjelovar. Zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić istaknula je kako su sve navedene zdravstvene ustanove počele bolje surađivati, ali i ukazala na povećanje broja novozaraženih u županiji.

-Ovih dana brojke su se opet počele povećavati, svaki dan imamo više od 100 zaraženih. To nas zabrinjava, no smatramo da ova suradnja među zdravstvenim ustanovama pruža nadu da će građanstvo ovaj novi soj koji se počeo širiti lakše preboljeti te da neće biti velikih gubitaka – naglasila je te zahvalila svim zdravstvenim radnicima.

Sanja Smolčić, epidemiologinja i zamjenica v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ objavila je kako je u županiji nedavno dokazana i omikron varijanta virusa kad je ona potvrđena kod dvije osobe iz iste obitelji. Budući da analize uzoraka kasne, teško je reći je li se proširio. No, virus se sigurno širi među mlađom populacijom.

-Među oboljelima još uvijek prevladava radno aktivno stanovništvo, međutim škola je tek počela i bilježimo sve veći broj oboljelih među djecom. Uglavnom se radi o djeci srednjoškolske dobi gdje do zaraze nije došlo u samoj školi, ali naravno da to olakšava samo širenje virusa – navela je. Dožupanica Jungić rekla je kako se trenutno ne razmišlja o zatvaranju škola.

-Stožer civilne zaštite prati brojke i u skladu s tim će donositi preporuke i odluke. Nismo za to da se cijele škole zatvaraju, da se ide na online nastavu. Pratit ćemo situaciju i ako u pojedinim školama dođe do povećanog broja oboljelih učenika, onda ćemo na tu školu primijeniti odluku o uvođenju online nastave, a ako bude potrebno možemo razmisliti i o cijelom obrazovnom sustavu na području županije – poručila je. Onima koji sumnjaju na zarazu preporuča se napraviti brzi antigenski test kod kuće, a u slučaju da bude pozitivan, za potvrdu bi trebali posjetiti neku od zdravstvenih ustanova.

Covid se, osim u školama, počeo širiti i u nekim domovima za starije te među zdravstvenim djelatnicima. V.d. ravnatelja Opće bolnice Bjelovar Sanela Grbaš-Bratković otkrila je kako točan broj zaraženih još nemaju jer su testiranja u tijeku, no uvjerava kako zasad nema razloga za brigu.

-Još uvijek je sustav stabilan, sve uredno funkcionira, ali pojavili su se slučajevi koje već dosta dugo nismo imali – kaže. Među oboljelima ima i onih koji su cijepljeni s tri doze cjepiva, no njihova je klinička slika znatno blaža. S obzirom na dežurstva, sedmodnevna izolacija pozitivnog medicinskog osoblja stvara dodatni pritisak, no situacija je zasad pod kontrolom. Tome doprinosi i redovito testiranje kojem je cilj spriječiti širenje zaraze u bolnici, ali i velika procijepljenost. V.d. ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, Zlata Ileković Pejić otkrila je kako su cijepljeni svi liječnici i 95 posto ostalog osoblja na Zavodu. Nažalost, procijepljenost u županiji nije ni blizu toliko dobra. Još se uvijek nalazimo na začelju županija po procijepljenosti, a najmanja je u općinama Đulovac i Zrinski Topolovac. Josip Rajković, v.d. ravnatelj Doma zdravlja zahvalio je Općoj bolnici Bjelovar na ustupljenom prostoru koji je, istaknuo je, zagrijan na 18 stupnjeva.

Svoju treću dozu danas su na novom punktu primila dvojica gospodina, Leo Balvanović iz Ribnjačke te Marko Kovačević iz Bjelovara.

-Osjećam se normalno, sve je ok. Ako će trebati i četvrta i peta doza, cijepit ću se i dalje – rekao je gospodin Leo te poručio i ostalima da se cijepe kako bi koronu ostavili u prošlosti. S njim se slaže i Bjelovarčanin Marko.

-Trebamo vjerovati zdravstvu i doktorima, ipak je to struka. Svi znamo da cilj ovog cjepiva nije da se nećemo zaraziti, možda ćemo se zaraziti, ali ćemo preživjeti – zaključuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!