Jesu li Bjelovarčani potomci bludnica i vojnika?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar je dugo godina bio vodeći grad u Hrvatskoj po razvodu brakova. Još u drugoj polovici prošlog stoljeća među Bjelovarčanima se proširilo šaljivo objašnjenje tog fenomena – Bjelovar je na samim svojim počecima bio vojna utvrda u kojoj su obitavali samo vojnici. Kako im ne bi bilo dosadno, u grad su dovedene dame noći. Mnogi protagonisti te priče ostali su ovdje pa se u šali često kaže kako su Bjelovarčani potomci vojnika i bludnica. Stoga, prema nekima, ni danas ne treba čuditi sklonost pojedinaca zabranjenim aktivnostima koje često dovode do bračnih krahova. A ne treba onda čuditi niti priča o navodnom suvremenom prikrivenom kupleraju o kojem smo nedavno izvijestili na našem portalu.

Iako službenih javnih kuća u Bjelovaru nije bilo još od vremena Austro-Ugarske, kroz čitavu povijest u gradu su postojala mjesta na kojima se mogla dobiti ta vrsta usluge.

U zanimljivoj studiji koju potpisuje poznati bjelovarski ginekolog i povjesničar Dubravko Habek stoji kako je u nekadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji otvaranje i vođenje bludilišta bilo zakonski regulirano. Stvari su tako funkcionirale i u Bjelovaru, gdje su početkom 20. stoljeća bila registrirana čak tri bludilišta – ‘bludilište kod Regine Roth’, ‘bludilište kod Ratka’ i ‘bludilište Frst’.

-Prva dva nalazila su se u blizini željezničkog kolodvora i o njima, osim podataka iz Protokola bolesnika bjelovarske opće bolnice, iz kojih su bludnice upućivane na liječenje, nema drugoga spomena – piše dr. Habek.

Kad je riječ o Frstovom bludilištu, koje se nalazilo u Ulici Klanjac, uz gradsku ubožnicu, u Državnom arhivu su pronađeni nacrti i dozvola za tu javnu kuću koju su ‘amenovali’ tadašnji gradski poglavari. Vlasnici tog bludilišta bili su Jozefina i Matija Frst, no nije poznato do kada je ono radilo.

Prvenstveno zbog širenja spolnih bolesti, rad javnih bludilišta zakonom je u Hrvatskoj zabranjen 1934. godine, no javna je tajna da su i nakon toga u većini hrvatskih gradova, pa tako i u Bjelovaru, javne kuće djelovale ilegalno. Tako se u kuloarima priča kako je jedna od njih za vrijeme bivše države djelovala u zgradi na današnjem Trgu Eugena Kvaternika, gdje se danas nalazi jedna banka, a zbog iste djelatnosti navodno su bila popularna i kultna bjelovarska svratišta ‘K orlu’ i ‘Kruna’.

Ime lokala u kojem se navodno i danas odvija ta djelatnost nismo i, unatoč brojnim upitima građana, nećemo otkriti. Povijest je pokazala kako će pojedinci koje to zaista zanima, do adrese doći i bez pomoći novinara.

FOTO: Facebook Stari Bjelovar

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!