Bjelovarska Gimnazija se širi, za jesen najavljen novi obrazovni smjer

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svakim danom sve je izglednije da će budući srednjoškolci moći izabrati smjer sportske gimnazije u Bjelovaru. Da je najvažnije prvo provjeriti zanimanje djece i roditelja svjesna je bila ravnateljica gimnazije Tanja Mamić pokrenuvši tijekom studenog prošle godine dvije online ankete – jednu za učenike te jednu za roditelje.

– Ciljana skupina su nam bili učenici sedmih i osmih razreda svih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Htjeli smo biti sigurni postoji li uopće interes za razrednim odjelom sportske gimnazije. Rezultati su se pokazali jako dobri, oko 450 učenika i roditelja popunilo je anketu. Čak 70 posto ispitanika približno se poklapaju u odgovorima te podržavaju takav novi smjer u Bjelovaru – kaže Mamić.

Veliku prednost sportska gimnazija ima i zbog bjelovarske sportske povijesti koja se i dan danas nadaleko čuje.

– Primjerice, imamo učenike u našoj školi koji postižu zapažene rezultate na državnim sportskim natjecanjima, a isto tako dosta velik broj učenika u prijašnjih deset godina imao je interes bavljenja sportom. Tako je ideja zapravo i krenula. Dakle, 70 posto učenika podržava ideju, a potencijalno naših učenika koji bi bili zainteresirani je 20 posto. Kada se to zbroji dolazimo do lijepe brojke – dodaje.

Nakon ključne ankete koja je dokazala da mladima u županiji ne nedostaje sportskog duha, ideja je prezentirana na vijeću roditelja i ispred školskog odbora. Ono što slijedi je administrativni dio.

– Ovaj ili sljedeći tjedan ide se sa zahtjevom službeno prema Županiji, s time da je Županija jako dobro upoznata s cijelom pričom kao i župan Marko Marušić te pročelnica Andrea Prugovečki Klepac. Oni ideju podržavaju, tako da treba samo odraditi administrativni dio. Nakon Županije, obraćamo se Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Sve ovisi o tome hoćemo li od Ministarstva dobiti zeleno svjetlo, ali s obzirom na to da u našem kraju nema takvog smjeta, vjerujemo da će se potreba vidjeti – rekla je Mamić.

Da će Županija 99 posto dati zeleno svjetlo moglo se iščitati iz riječi župana Marušića koji je najavio da se planira graditi i dvorana u dvorištu gimnazije.

– Dvorana bi zaokružila cijelu priču. Povećali bi se kapaciteti i bolji materijalni uvjeti. Imamo kadar koji bi uspješno proveo ideju. Planiramo da to bude program Opće gimnazije – odjel za sportaše – dodaje.

Bjelovarska gimnazije najviše ovisi o tome koliko će brzo Ministarstvo odgovoriti na zahtjev te hoće li odgovor biti potvrdan. Ukoliko hoće, novi smjer u Bjelovaru mogao bi se birati vrlo brzo.

– Nećemo čekati da dvorana bude izgrađena već bi s upisom krenuli sljedeće jeseni, ako naravno do tada dobijemo potvrdan odgovor. Radimo intenzivno na novom smjeru, a podrška župana od velikog nam je značaja – zaključuje.

Mlade sportske nade još će se malo morati strpjeti, no prema svemu je izgledno da će grad poznat po svojim sportskim postignućima, dati priliku novim naraštajima da se ime Bjelovara i u budućnosti daleko čuje. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!